Opera Národného divadla Košice pripravuje k stému maratónu open air koncert

381066585_711212424382725_6820564091641904758_n

KOŠICE – Open air koncert Opery NDKE príBEH mesta sa uskutoční 1. októbra o 10.30 hod. v Kasárňach Kulturparku v spolupráci s filmovým režisérom Petrom Kerekesom pri príležitosti 100. ročníka Medzinárodného maratónu mieru 2023.

Peter Kerekes je tiež iniciátorom tejto myšlienky a tvorcom dokumentu s rovnomenným názvom, ktorý prinesie príbeh o dejinách malého mesta v strednej Európe, o maratóne, maratóncoch, ale aj obyčajných ľuďoch, ktorí bežia za slobodou, alebo utekajú pred pohromou. Utekajú, aby rýchlejšie preklenuli priestor a predbehli čas…

Na koncerte zaznejú časti skladieb Bélu Bartóka, ktorý svoj známy Concerto for orchestra skomponoval v exile v USA krátko pred svojou smrťou, a Emmericha Kálmána, ktorého „jazzová opereta“ Vojvodkyňa z Chicaga so svojimi americkými rytmami preslávila dávno predtým, ako prvýkrát vstúpil na americkú pôdu a ktorý neskôr v Amerike po úteku pred nacizmom počas 2. svetovej vojny finančne i ľudsky pomáhal práve Bartókovi. Sólisti budú Martin Kovács a Janette Zsigová z Národného divadla Košice.

„PríBEH mesta je oslava slobody a celý program je koncipovaný v tomto duchu. Spolu s kolegom Martinom Kovácsom zaspievame z operety Emmericha Kálmána Vojvodkyňa z Chicaga duet s názvom To je Amerika. Emmerich Kálmán, ako mnoho ďalších skladateľov, bol prinútený utiecť počas vojny, takže práve preto tento hudobný kúsok. Som veľmi rada, že sa môžem aj takouto kultúrnou formou zúčastniť tohto jubilejného stého ročníka Medzinárodného maratónu mieru. Pre nás Košičanov je to každoročne veľká udalosť a od detstva sme chodievali s rodičmi fandiť a podporovať týchto bežcov, takže sa už veľmi teším,“ hovorí sólistka opery Národného divadla Janette Zsigová a dodáva: „Tento beh nie je len o tom radostnom behu, ale aj o úteku za životom a za prácou. A práve preto tento Kálmán.“

Ďalej zaznejú piesne židovských skladateľov Arthura Chitza, Karla Švenka (obaja sú obeťami holokaustu), Paula Abrahama a Karola Elberta, ktorý v predvojnovom období pôsobil ako korepetítor a dirigent aj v košickej opere, ako aj výber z Piesní z hôr Eugena Suchoňa, ktorého významné jubileá si pripomíname v tomto roku.

Účinkujú sólisti opery NDKE Myroslava Havryliuk, Marián Lukáč, Tatiana Paľovčíková Paládiová a Titusz Tóbisz, ktorý o svojom účinkovaní na tomto koncerte povedal: „Myslím si, že tieto Suchoňove piesne v Košiciach ešte nezazneli. Majú obrovskú energiu, sú báječné a strhnú každého Slováka a milovníka pôvodnej slovenskej hudby. S veľkým orchestrom to bude veľmi silný zážitok. Som Maďar spievajúci aj takúto hudbu a mám to veľmi rád. Je to veľmi energická a štýlová hudba, napísaná na základe skutočných ľudových piesní a ešte k tomu je oblečená do strašne silného suchoňovského rúcha, čo jej ešte pridáva na expresivite. Nie je to folklór, ani opera, prirovnal by som to k Rodnej zemi. Keď tieto piesne počúvate naživo, nie z nahrávok, tak sa v človeku musí prebudiť také to vrodené národné cítenie. Je veľmi správne, že tieto piesne odznejú v Kulturparku a veľmi dôležité, že Národné divadlo Košice obhajuje tieto projekty.“

„Budem spievať Suchoňovu pieseň Povedz že mi, povedz. Je to také milé, pretože túto pieseň som naposledy spievala ako štrnásťročná na talentových skúškach na konzervatórium, tak ma to pekne prenieslo do detských čias,“ vraví sólistka opery Národného divadla Tatiana Paľovčíková Paládiová. „Táto skladba patrí do štandardnej výbavy každého speváka, ktorý študuje na konzervatóriu. Potom ešte s kolegom Tituszom Tóbiszom budeme spievať duet, upravený zbor pre dva hlasy z opery Krútňava Ej, pred hostincom hudci hrajú,“ dopĺňa.

Klavírny sprievod: Júlia Grejtáková

Záverečným dielom bude Concerto for myself rakúskeho legendárneho klaviristu a skladateľa Friedricha Guldu (1930 – 2000), ktoré nazvali kritici po svetovej premiére v roku 1988 „vyznaním lásky klasickej hudbe“. Ako samotný názov napovedá, autor ho napísal pre seba a v nasledujúcich rokoch ho pravidelne uvádzal s veľkými orchestrami Európy na čele s berlínskymi i viedenskými filharmonikmi v dvojjedinej úlohe klaviristu a dirigenta. Tento netradičný koncert pre klavír a orchester je nielen „behom“ po stáročiach klasickej hudby s výraznými jazzovými elementami, ale i veľkou výzvou pre interpretov v oblasti improvizácie. Striedajú sa v ňom vážne a veselé tóny, humor aj irónia a jeho radostný záver ukazuje život, ktorý je zmysluplný a beží ďalej naprieč dejinami i napriek nim. 

Sólo klavír: Ľuboš Šrámek 

Foto: Národné divadlo Košice


Ďalšie články