Plávajúca fontána v Košiciach: Najprv rekonštrukcia za 1,8 milióna, teraz jedinečný zážitok

fontana. autor-fb,mestoKosice Spievajúca fontána. foto: mesto Košice

KOŠICE – V piatok (30. 6.) zažilo Košické kultúrne leto 2023 grandiózny štart s úchvatným kultúrnym programom. Jeho otváracím podujatím bol ohromujúci hudobný film zobrazený na Plávajúcej fontáne, ktorý počas večera oživil život a tvorbu legendárneho speváka Michaela Jacksona.

Vodná svetelná šou využívajúca umelú inteligenciu na Plávajúcej fontáne počas celých prázdnin v rámci programu Košického kultúrneho leta ponúka nekonečnú zábavu. Každý piatok sa môžete tešiť na hudobné kino vo fontáne a každú nedeľu na koncerty a predstavenia v hudobnom altánku. Rekonštrukcia tohto úžasného zázraku stála takmer 1,8 milióna eur.

Celková suma potrebná na rekonštrukciu dosiahla výšku 1 788 887 eur. V rámci dohodnutej spolupráce sa Nadácia U.S. Steelu zapojila a prispela sumou jedného milióna eur na rekonštrukciu Plávajúcej fontány, pričom zvyšné náklady boli financované z mestského rozpočtu. Realizácia projektu zahŕňa aj spoluprácu so Štátnym divadlom, ktoré sa podieľa na technickom zabezpečení fontány. V rámci rekonštrukcie dostane Plávajúca fontána nové čerpadlá, svietidlá, kabeláž, ozvučenie a osvetlenie.

S novou podobou fontány tak vznikne v Košiciach najväčšia spievajúca fontána na Slovensku. S viac ako 750 tryskami, 240 svietidlami a 46 čerpadlami ponúkne návštevníkom vizuálny a zvukový spektakel, ktorý si budú môcť užiť až do večera. A nielen to, ovládanie fontány na diaľku a nová aplikácia umožnia interaktívne sa zapojiť do tejto vodnej symfónie a nechať si zahrať obľúbenú pesničku na želanie.

Plávajúca fontána ožila hudobným kinom a stala sa tak výnimočným miestom pre kultúrne zážitky v Košiciach. Jej rekonštrukcia je prejavom snahy o rozvoj kultúrneho života v meste a zároveň dôkazom silnej spolupráce medzi súkromným sektorom a verejnou správou.

(mesto Košice FB)


Ďalšie články