Šokujúce detaily bizarného príbehu: Kto je Slovák s plávajúcim kolesom, ktorý sa pokúsil cez rieku dostať do Ruska?

Rusko – 46-ročný Ján Mazák žijúci v Košiciach, pôvodom zo Žiliny, v neopréne a s plávajúcim kolesom bol zadržaný na hranici Estónska a Ruskej federácie. Snažil sa dostať do Ruska po rieke Narva.

Muž, ktorý preplával cez rieku Narva, tá delí Estónsko od Ruskej federácie, môže očakávať väzenie až na šesť rokov po nelegálnom vstupe do tejto krajiny, informuje denník Õhtuleht na svojej webovej stránke.

Podľa nezávislého bieloruského spravodajského servisu Nexta, na ktorý sa odvoláva Õhtuleht, bol muž, slovenský občan, zadržaný na začiatku týždňa po preplávaní cez rieku Narva z estónskej strany na breh Jaanilinn/Ivangorod, ktorý patrí do ruského územia. „Oddelenie hraničnej stráže zahájilo trestné konanie podľa časti 1 článku 322 Trestného zákona Ruské federácie (‚Neoprávnené prekročenie štátnej hranice Ruskej federácie‘),“ uviedla správa FSB, citovaná ruskou spravodajskou agentúrou TASS.

Redakcia kontaktovala Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky so žiadosťou o vyhlásenie. „Oddelenie diplomacie obdržalo informácie o tomto incidente. Občan Slovenskej republiky ani jeho príbuzní sa zatiaľ nekontaktovali s našimi ambasádami v Ruskej federácii alebo s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. Ruské orgány zatiaľ oficiálne neinformovali slovenskú stranu o tomto incidente,“ uviedlo ministerstvo.

Podľa informácií vraj žiadal o víza viackrát, ale žiadne z jeho žiadostí neboli schválené.

„Nechcel som prejsť po moste, pretože by estónski pohraničiari odovzdali údaje Slovensku. Mojim cieľom bolo požiadať o azyl na hraničnom priechode v Ivanograde,“ povedal pre ruskú pohraničnú službu. Už roky sníval o živote v Rusku. „V Európe neexistuje sloboda prejavu, všetko sa amerikanizuje,“ dodal Mazák. Aj keď ruským hraničným policajtom povedal, že sa mu nepáči politika Európskej únie, tento argument nestačil na to, aby získal voľný pohyb v Ruskej federácii. Obvinili ho z nelegálneho prekročenia hraníc, a už v uplynulých dňoch sa začalo súdne konanie.

Ján ukončil košické konzervatórium s vyznamenaním, kde študoval klavír a dirigovanie. Jeho otec bol členom orchestru Národného divadla v Košiciach. Okrem esejí a bájí Ján píše aj opery a symfónie. Jednu zo svojich skladieb dokonca venoval ruskému prezidentovi pod názvom „Vodca veľkého ruského ľudu – Vladimírovi Putinovi“. Tá už však nie je verejne dostupná na internete.

(nexta,tn.cz)


Ďalšie články