Primátor Polaček môže byť spokojný, vláda schválila viac ako osem miliónov eur na olympijské centrum

89846909_1848403525294749_3666757019617984512_n Z mestskej plavárne sa stane národné olympijské centrum plaveckých športov. Foto: FB Mestská krytá plaváreň

KOŠICE – Vláda SR schválila návrh na poskytnutie finančných prostriedkov v sume viac ako 8,34 milióna eur zo zdrojov Fondu na podporu športu na projekt prestavby Mestskej krytej plavárne na Národné olympijské centrum plaveckých športov v Košiciach (NOCKE) ako športovej infraštruktúry národného významu. Návrh v stredu na rokovanie vlády predložil minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Daniel Bútora.

Aktuálny rozpočet projektu na základe výsledku verejného obstarávania je približne 16,7 mil. eur, pričom Mesto Košice je v spolupráci z dcérskou spoločnosťou Tepelné hospodárstvo (TEHO) pripravené zabezpečiť 50-percentné finančné krytie rozpočtu z vlastných zdrojov.

Nový športový stánok sa stane dejiskom domácich a medzinárodných súťaží vo vodnom póle, plávaní a synchronizovanom plávaní. Najmodernejší plavecký komplex na Slovensku postaví vranovská spoločnosť Betpres, ktorá spomedzi troch záujemcov uspela vo verejnej súťaži s cenou 16,68 milióna eur bez DPH. Ak všetko pôjde hladko, športová verejnosť v meste by si v NOCKE mohla zaplávať v prvej polovici roku 2025.

Počas prestavby vymenia pôvodné železobetónové bazénové teleso za nový nerezový bazén, ktorý bude spĺňať požiadavky FINA. Bude v ňom desať plaveckých dráh, v menšom bazéne zostanú po úprave tri plavecké dráhy. Oba bazény budú po novom oddelené pevnou stenou. Tým bude možné oddeliť tréningové priestory pre verejnosť a športové kluby. Zároveň v bazénovej hale dôjde k úprave tribúny, keď sa existujúce drevené lavice nahradia plastovými sedačkami s celkovou kapacitou 590 miest na sedenie.

Na prízemí za recepciou budú šatne pre verejnosť. Na poschodí vzniknú priestory pre športovcov a kluby. Celkovo pribudnú šatne pre štyri kluby s hygienickou časťou ako aj zázemie pre rozhodcov, médiá a klubovú činnosť. Do suterénu pod administratívnou časťou budú premiestnené priestory pre oddychové a relaxačné aktivity. V pláne je zriadenie moderných prevádzok fitnes, wellness a priestorov pre masáže so samostatným zázemím. Aj táto relaxačná časť NOCKE bude mať prepojenie na bazénovú časť, čím vznikne multifunkčný celok s prepojením všetkých športových relaxačných a oddychových funkcií.

(sita)


Ďalšie články