Konečne! Prvý zdieľaný gril na Slovensku nájdete v Košiciach

KOŠICE – Ako v Austrálii, kde sú zdieľané grily samozrejmosťou, sa môžete cítiť i v Čermeľskom údolí, kde nainštalovali prvý zdieľaný gril na Slovensku.

Obľúbené Čermeľské údolie pri Košiciach odjakživa patrilo rekreácii. Aj preto tu Košičania trávili príjemné víkendové vychádzky, opekačky alebo posedenia v prírode.

Ochrana pred požiarmi

Zmena klímy aj správanie ľudí však spôsobilo, že v snahe predísť riziku vzniku požiarov, tradičných ohnísk v posledných rokoch ubudlo. Problémom nie je iba bezpečnosť, ale aj nekorektné správanie niektorých návštevníkov či znečisťovanie okolitej prírody odpadkami. „Po minuloročnej skúsenosti s extrémnym suchom, kedy platil zákaz vstupu do lesov, sme prišli s myšlienkou grilovania v meste bez otvoreného ohňa, dreveného uhlia či nutnosti prenášať malé grily na drevené uhlie do prírody. Košičanom a návštevníkom ponúkame smart riešenie v podobe verejných a zdieľaných grilov, na ktorých si môžu záujemcovia chutne a bezpečne pripraviť piknik vonku,“ hovorí autorka nápadu Martina Turoňová.

Malý poplatok

„Na Slovensku zatiaľ verejné služby „zadarmo“ nie sú bežné, a tak aj my musíme kalkulovať s malým poplatkom. Ak si to verejnosť spočíta, aj tak ušetrí.“ Prvé z pripravovaných grilovacích miest už aktuálne nájdu Košičania a rodiny s deťmi v blízkosti konečnej stanice Alpinka na Detskej železnici Umiestnili ho v areáli Občerstvenia na rázcestí.

„Po skúšobnej zimnej prevádzke na stanici detskej železnice sme gril preniesli do blízkosti hlavnej cesty tak, aby ho vedeli lepšie využiť aj cyklisti a motoristi. Urobiť si nízkonákladovú BARBEQUE PÁRTY stlačením jedného tlačidla je odteraz možné už za cenu 4,90 eur za jedno použitie. Gril za poplatok môžete používať jednu hodinu, jedlo však konzumujete ako dlho sa vám ráči a to hneď vedľa pri stole. A ešte niečo… nemusíte po sebe čistiť gril,“ dodáva Martina Turoňová.

Grilovacia platňa sa približne po 30 minútach automaticky vypne, no môžete ju opäť spustiť. Poplatok zahŕňa cenu spotrebovanej elektrickej energie a čistenia grilu po použití.

(mik)


Ďalšie články