Herečka Zdena Hadrbolcová – perla československej kinematografie: Bola aj prekladateľkou a spisovateľkou

Zdena Hadrbolcová so svojím slávnym kolegom Jiřím Sovákom Zdena Hadrbolcová bola divákmi mimoriadne obľúbená. Foto: facebook Zlatá šedesátá/sladká

Smrť prekladateľky a populárnej filmovej, televíznej a divadelnej herečky napriek veku 86 rokov prekvapila mnohých. Filmografia Zdeny Hadrbolcovej bola mimoriadne bohatá, keďže umelkyňa patrila k najobsadzovanejším herečkám ako vo filme, tak aj v televízii. 

Zdena Hadrbolcová skonala 20. novembra 2023. Mnohí ľudia ju poznajú z filmov Už zase skáčem cez kaluže, Slávnosti snežienok, či z televíznych seriálov Lietajúci Čestmír, Ulica alebo My všichni školou povinní. Herečka, podľa informácií jej priateľov, zhruba pred rokom utrpela mozgovú príhodu. Choroba ju výrazne poznačila a nepriaznivo ovplyvnila jej aktivity. 

Rodáčka z Prahy vyštudovala francúzske gymnázium, neskôr jej učarovala réžia na Divadelnej akadémii múzických umení, potom však presedlala na herectvo. Ako čerstvá absolventka DAMU nastúpila do Divadla S. K. Neumanna (dnes Divadlo pod Palmovkou), kde tvorila pevnú súčasť hereckého kolektívu tridsať rokov. 

V 90. rokoch sa stala členkou Činoherného klubu, neskôr však získala angažmán v umeleckom súbore Městských divadel pražských. Od roku 1997 bola členkou hereckého súboru Divadla Na zábradlí. Okrem herectva sa venovala aj prekladom diel z/do angličtiny a taliančiny. Napísala detektívny román Paraple pani Čiernej. Pôsobila tiež na Katedre autorskej tvorby a pedagogiky (DAMU) ako pedagogička.

Jej odchod zarmútil milovníkov umenia nielen v Česku, ale aj na Slovensku. V týchto dňoch sa plnia sociálne siete odkazmi priaznivcov, ktoré posielajú umelkyni na cestu do hereckého neba. 

Daniela Pirschelová


Ďalšie články