Pavel Košik odhaľuje čaro Košíc. Spoznajte mesto cez objektív amatérskeho fotografa

Fotograf Kosice Pavel začal fotografovať už v mladosti, inšpirovaný svojim otcom. Na dôchodku si našiel viac času na túto záľubu. Foto: Pavel Košik

KOŠICE – V rozhovore s Pavlom Košikom, nadšeným amatérskym fotografom z Košíc, odhaľujeme tajomstvo, ktoré sa ukrýva za jeho nádhernými fotografiami. Svojím objektívom zachytáva najmä krásu a nevšednosť centra Košíc, ktoré je pre neho nekonečným zdrojom inšpirácie v každom ročnom období. Pavel zdieľa svoje skúsenosti a pohľady na fotografiu, čím nám umožňuje nahliadnuť do jeho fotografického sveta plného krásy a unikátnych záberov.

Čo vás inšpirovalo začať fotografovať o zákutiach Košíc?
Fotografia bola moja vášeň už od mladosti. Po odchode do dôchodku som mal viac času na prechádzky a turistiku, čo mi umožnilo viac sa venovať foteniu – to pre mňa predstavuje aj formu relaxu.

Ktoré konkrétne lokality v Košiciach považujete za najfotogenickejšie?
Fotografujem všetko, čo ma zaujme svojou krásou a nevšednosťou, hlavne širšie centrum starého mesta, ktoré sa neustále mení a je krásne v každom ročnom období.

Viete nám prezradiť niečo o sebe? Ako dlho sa venujete fotografovaniu?
Začal som fotografovať ako 13-ročný vďaka môjmu otcovi, ktorý bol tiež technický typ. Bavia ma technológie, nielen fotografické, ale aj IT. Pred dôchodkom som pracoval ako rušňovodič, čo ma veľmi napĺňalo. Fotografovaniu sa venujem už skoro 50 rokov.

Aký bol váš prvý fotoaparát?

Môj prvý fotoaparát bol analógový ruský Kiev 4A, neskôr to bola Praktica MTL 5 na kinofilm. Vyvolával som si fotografie sám v kúpeľni, ktorá sa občas stávala mojím „kráľovstvom“. A môj prvý digitálny fotoaparát bol Olympus C960.

Aký príbeh alebo atmosféru sa snažíte sprostredkovať vašimi fotografiami?
Je mi ťažko to definovať. Mám vždy nejaký plán, ale na mieste ma moje oči vedú k tomu, čo nakoniec zvečním. Som amatérsky fotograf bez fotografického vzdelania.

Aké sú Košice vašimi očami? Čo pre vás znamenajú?
Som lokálpatriot, Košice sú moje srdcové mesto, inšpirujú v každom ročnom období.

Čo by podľa vás nemal vynechať žiaden návštevník nášho mesta?
Je toho veľa, hlavne centrum mesta je plné obdivuhodných miest. Potom aj širšie okolie Košíc ako Bukovec, Alpinka, Bankov.

Fotografie košického „amatéra“ sú pripomienkou, ako môže lokálna vášeň odhaľovať skryté poklady mestského života.


Ďalšie články