Trnka a Polaček: Vstupom do politiky si obaja polepšili

Vzťahy Trnku a Polačeka nie sú nijako extra vrelé. Isté je, že materiálne si polepšili. Foto – koláž: FB R.T./SITA

KOŠICE – Nielen ministri a poslanci, ale aj primátori miest a predsedovia samosprávnych krajov majú povinnosť zverejniť majetkové priznanie. Mnohí vlastnia hotový „majland“. Chcete vedieť, aké imanie majú Rasťo a Jaro, presnejšie košický župan Trnka a primátor metropoly východu Polaček?

Košický Štandard sa pozrel podrobnejšie, čo títo páni vlastnia a ktorý z nich je bohatší. Jednoznačne z toho horšie vyšiel predseda KSK.

Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja

Župan je, aspoň čo sa financií a majetku týka, oproti košickému primátorovi oveľa chudobnejší. Z výkonu verejnej funkcie mu cinklo na účet 67 013 eur, iné príjmy, na rozdiel od roku 2021 (15 749 eur), nemal. Čo sa týka nehnuteľností, nie je to nič veľké, ale Trnka už aspoň nebýva v byte matky Alexandry na ulici Drevný trh a zabezpečil si vlastné bývanie v MČ Košice-Sever. Tento rok uvádza aj spolupodiel na zastavanej ploche s nádvorím. Hnuteľné veci nevlastní. Má hypotekárny úver z roku 2019 a medziúver získal o tri roky skôr (2016). Priznal úspory v banke, aj obchodný podiel v eseročke. Župan, ktorý má stále na krku obvinenie z kauzy Valentín (podvody s nákupom veľkoplošných teplomerov v čase covidu), podľa daňového priznania neprijal žiadne dary.

Jaroslav Polaček, primátor mesta Košice

Z výkonu verejnej funkcie mu pristálo na účte 80 803 eur, iný príjem dosiahol sumu 7 085 eur. Zoznam nehnuteľností je však oveľa bohatší ako u Trnku. Vlastní ornú pôdu, záhradu, chatu a zastavané plochy a nádvoria v MČ Košická Nová Ves, byt s garážou v Štrbe, dva byty a garáž v MČ Košice-Sever, dom v obci Malá Vieska. V zozname hnuteľných veci priznal Polaček 13-ročné auto peugeot, ale aj umelecké diela a starožitnosti, do ktorých vráža peniaze. Má hypotekárny úver z roku 2020 a 50 % podiel v obchodnej spoločnosti. Ani on nepriznáva žiadne dary, rovnako ako Trnka.

Je tu však ešte rozvážanie sa služobným autom, ktoré obaja politici praktizujú, ale v majetkovom priznaní to vôbec nespomenuli.


Ďalšie články