Vianočné posolstvo z Úsmevu ako dar: Ak máte v srdci túžbu, pomôže

Drab Radoslav Dráb. Foto: Eva Mikulová

KOŠICE – S Radoslavom Drábom, manažérom pre východné Slovensko a Zakarpatskú Ukrajinu najstaršej a najväčšej slovenskej neziskovej organizácie Úsmev ako dar, sme sa stretli v predvianočnom čase v košickej pobočke organizácie, aby sme zbilancovali odchádzajúci rok a s nádejou sa pozreli na ten ďalší.

Aký rok máte za sebou?

Za posledné roky sme známi tým, že sa venujeme dostupnému sociálnemu nájomnému bývaniu. Aby rodina neprišla o domov a deti neboli odtrhnuté od rodičov. V septembri sme odovzdali objekt, v ktorom zo 7 rokov opustenej škôlky vznikli štyri jednoduché dvojizbové byty. Zároveň prosíme mesto, aby nám zverilo 6 bytov. Na začiatku roka sme sa dozvedeli, že má na rôznych sídliskách, nie na Luniku IX, okolo 14 bytov vo veľmi zlom stave. Sú neobývané niekoľko rokov a mesto nemá peniaze na ich opravu. Je to také plytvanie, keď my máme 1 100 žiadostí o sociálne bývanie a mesto s týmito bytmi nič nerobí. Preto ich chceme dostať do našej správy a svojpomocne aj s otcom Petrom Gombitom a neziskovou organizáciou Oáza – nádej pre nový život ich dáme dokopy. A tak sa z nich stanú nové domovy pre 6 rodín.

Aká je okrem bytov pre núdznych vaša ďalšia vízia, váš ďalší projekt?

Moja obrovská túžba je zriadiť v Košiciach jednu kvalitnú potravinovú banku. Vieme z našich stretnutí s obchodníkmi a predajcami, že ostávajú veľké prebytky potravín. Denne zapĺňajú hypermarkety obrovské nádoby potravinami, ktoré musia vyhodiť. Napríklad, keď máte dvojkilové vrecko pomarančov a jeden je puknutý, tak to už nikto nepreberie a celé vrecko ide do lisu. To je, žiaľ, realita. Teraz už máme na to legislatívu, aby mohla potravinová banka vzniknúť. A preto žiadame mesto, aby sme získali opustenú budovu bývalého CVČ na Kórejskej ulici. Okrem potravinovej banky by sme tam chceli zriadiť aj centrum pre rozvoj rodičovských zručností. Príde tam mama s deťmi a my ju budeme učiť napríklad variť základné jedlá, gazdovať s potravinami.

Čo vás tento rok nepotešilo?

Je to veľmi smutné, ale nedostatok financií. A zápasia s tým všetky neziskovky, veľké aj malé. Naša organizácia musela prepustiť uplynulý týždeň 40 odborných zamestnancov. Každý z nich mal na starosti 18 až 20 rodín, a teraz tieto rodiny prišli o odbornú pomoc. Vlády – tá, ktorá prišla, aj tá, ktorá tu bola – nepripravili výzvy z operačných programov ľudské zdroje. Výzvy neboli vyhlásené, i keď my sme na ne boli pripravení. Je to obrovský problém tretieho sektora v sociálnych službách. Vláda by mala čo najskôr vyhlásiť tieto výzvy, aby sa zbytočne nevracali nevyčerpané peniaze do Bruselu. Máme smutné predvianočné obdobie, pretože sme prišli o našich kolegov.

Ako by mohli pomôcť ľudia, verejnosť?

Blíži sa každoročný benefičný koncert Úsmev ako dar, ktorý odvysiela RTVS 23. decembra na Jednotke. A tiež každý môže poslať darcovskú esemesku na číslo 877 s textom úsmev kedykoľvek, aj keď bude čítať tento rozhovor… Na našej webovej stránke sú kontakty na všetky naše pracoviská, tam môže doniesť trvanlivé potraviny, hygienické potreby, školské pomôcky, oblečenie pre deti od 0 po 12 rokov. Momentálne máme akútny nedostatok uterákov a posteľnej bielizne. A možno i mnohí, aj vaši čitatelia, zvažujú náhradné rodičovstvo a my im s tým môžeme pomôcť. Sme akreditovaná neziskovka, ktorej túto úlohu zveril štát. Pripravíme ich a pomôžeme skontaktovať s ich budúcim dieťaťom. Tohto roku sa nám podarilo umiestniť takto 101 detí. Proces osvojenia už netrvá roky, ale 2 až 3 mesiace.

Zmenilo sa v posledných rokoch charitatívne cítenie našich ľudí?

Sú to dve roviny. Jedna sa týka pomoci Ukrajine, ukrajinským rodinám na jednej alebo druhej strane hraníc, tak tá podpora veľmi klesá. A tá druhá je, že cítiť, že po covide, vojne a inflácii má stredná vrstva obmedzenejšie možnosti pomoci. Ale i tak cítiť, že na Slovensku je jednota a ľudia hľadajú spôsoby, ako pomôcť. Snažíme sa i my burcovať národ, aby sa o niečo podelil, podľa svojich možností.

Aké vianočné posolstvo by ste odovzdali našim čitateľom na záver?

Ak máte v srdci túžbu vytvoriť domov cudziemu dieťaťu, tak vás srdečne pozývame k nám a veľmi radi vám s tým pomôžeme. To je naše vianočné posolstvo. Dať domov a rodinu dieťaťu, ktoré ju z nejakých dôvodov stratilo.


Ďalšie články