Zaujímavosti výstavby parku Valaliky: Orlia rodina, tisícky ton nelegálnych odpadkov, 350 nových objektov

Výstavbu pribrzdilo odkrytie vzácneho pohrebiska. Foto: Valaliky Industrial Park

KOŠICE – Stavitelia pri Valalikoch narazili na močaristý terén, náklady zdvihla likvidácia nelegálnej skládky pod povrchom. Okrem archeológov ich na chvíľu pribrzdili len vianočné sviatky, inak napredujú nepretržite. V akej fáze je momentálne výstavba priemyselného parku Valaliky a ktoré z plánovaných krokov vo vzťahu k životnému prostrediu sa už podarilo naplniť, zisťoval Košický Štandard priamo od firmy Valaliky Industrial Park.

Od zhotoviteľa priemyselného parku sme zisťovali, v akom štádiu je výstavba na konci kalendárneho roka a čo sa už podarilo vybudovať. „Výstavba sa aktuálne sústreďuje na plochy, ktoré budú určené pre výstavbu samotného závodu Volvo. A to na prioritné plochy, kde musia byť vystavané prvé prevádzky. Konkrétne prebiehajú práce na terénnych úpravách, vyrovnaní pozemku, jeho odvodnení a zhutnení,“ uviedol pre Košický Štandard konateľ Valaliky Industrial Park Miloslav Durec.

„Realizujeme prekládky inžinierskych sietí vrátane vysokotlakového plynového vedenia, ktoré napája obec Valaliky, prekládku Valalického kanála, budujeme dočasné komunikácie a inžinierske siete pre potreby výstavby,“ vymenoval Durec.

Práce okrem archeológov nakrátko zdržali len Vianoce. Foto: Valaliky Industrial Park

Orla nechali vyhniezdiť, pribudli tisícky stromov

Stavitelia vopred avizovali veľký dôraz na ochranu životného prostredia. Ktoré z plánovaných zámerov tohto druhu sa im do týchto chvíľ podarilo naplniť? „Veľký dôraz na životné prostredie kladieme počas celej výstavby. Po zahniezdení orla kráľovského sme na štyri mesiace zastavili práce v okruhu 500 metrov od hniezda až do ukončenia jeho hniezdenia. Podľa vydaných rozhodnutí monitorujeme celé územie, dopracovávame do detailov riešenia na realizáciu opatrení,“ informoval Durec.

„Zatiaľ ide o 91 opatrení, medzi ktoré patria napríklad zriadenie sysľoviska a budovanie prípravy na hniezdenie orla. Nahrádzame biotopy, odstránenú zeleň. Náhradná výsadba predstavuje 2 500 vysadených drevín. Aj riešenie nového Valalického kanála je realizované prírode blízkym spôsobom a umožní nielen návrat živočíšnych a rastlinných druhov do lokality, ale vznikne tu aj rekreačná zóna pre obyvateľov okolitých obcí,“ sľúbil konateľ Valaliky Industrial Park.

O výnimočnom pohrebisku objavenom pri Valalikoch pripravujeme osobitný článok. Foto: Valaliky Industrial Park

S výdavkami na nelegálny odpad sa nepočítalo

Priemyselný park sa zapíše medzi veľké stavby, ktorým sa nevyhli zaujímavé, vzácne, ale takisto negatívne objavy. „Zaujímavé sú určite archeologické nálezy, ktoré sme dôsledne zdokumentovali a aktuálne sa analyzujú na pôde Slovenskej akadémie vied (o odkrytí významného náleziska pohrebísk z viacerých dôb pripravujeme osobitný článok – poznámka red.). Čas potrebný na tieto práce nám chýba, harmonogram je v týchto častiach v sklze. Okrem toho sa za komplikáciu dá považovať aj nález nelegálnej skládky pod povrchom. Predstavuje výrazné problémy; až 28-tisíc ton odpadu musí byť vytriedených a odborne zlikvidovaných, čo opäť prináša meškanie a nároky na rozpočet, s ktorými sa nepočítalo. To platí aj o močaristom teréne, zvýšenej hladine spodnej vody.“

Robotníci veľké zimné prázdniny nemajú, hoci na Vianoce prácu prerušili. „Práce pokračujú bez prestania, okrem vianočných sviatkov pracujeme nepretržite. Odvodňujeme územie, pokračujeme s prekládkou Valalického kanála, budujeme prístupové komunikácie a siete pre stavenisko,“ vymenoval Durec.

Na výstavbe 350 objektov nájdu prácu stovky ľudí

V súčasnosti spoločnosť podľa slov jej konateľa interne zamestnáva 60 ľudí a u dodávateľov na stavbe pracuje viac ako 250 zamestnancov. „Pri začatí výstavby na budúci rok to bude ešte viac, ideme budovať 350 stavebných objektov na území jedenástich katastrov. Tu nájdu uplatnenie stovky pracovníkov,“ ozrejmil.

Priemyselný park Valaliky na papieri. Foto: Valaliky Industrial Park

„Samotné Volvo pripravuje v spolupráci s našou spoločnosťou, ministerstvom školstva a ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny rozsiahle vzdelávacie a náborové programy (informovali sme o tom tu). Tie sa hromadne začnú v roku 2025. Už na konci prvého roku prevádzky (koncom roku 2027) počíta so zamestnaním 4 500 výrobných a 300 administratívnych pracovníkov,“ uzavrel konateľ Valaliky Industrial Park Miloslav Durec.


Ďalšie články