FOTO a VIDEO Rudolf Schuster to roztočil vo veľkom štýle: Oslava, akú Košice dlho nezažili

Schuster divadlo Oslava akú len tak niekto neprekoná. Aj takýto superlatív odznel na slávnosti, ktorej hlavnou osobnosťou bol prezident Rudolf Schuster (na zábere pri krájaní torty). Foto Daniela Pirschelová

KOŠICE – Bývalý prezident Rudolf Schuster, zrejme najznámejší Košičan, si na oslave deväťdesiatky dal poriadne záležať. Nebola to len jednodňová oslava v kruhu najbližších, ako tvrdil v závere roka, ale veľká spoločenská udalosť, na ktorej nechýbali osobnosti z rôznych oblastí nielen z domova, ale aj zo zahraničia. Jej súčasťou bolo aj vyznamenanie jubilanta.

Miestom ceremoniálu bolo Národné divadlo Košice, kam vo štvrtok popoludní mierili stovky hostí, ktorých pozvánky sa pri vstupe kontrolovali. Každý z nich dostal vstupenku na svoje miesto v hľadisku divadla. Organizovanie slávnosti malo síce pod palcom brazílske veľvyslanectvo, ktoré prezidenta Rudolfa Schustera ocenilo najvyšším štátnym vyznamenaním Brazílie, Veľkým krížom Rádu Rio Branco, ale zostavovanie programu výrazne ovplyvnil práve oslávenec.

Okrem príhovorov slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej a predsedu parlamentu Petra Pellegriniho zdravice predniesli aj predstavitelia brazílskej strany, slovenského i českého zväzu spisovateľov, osobní priatelia, bývalí aj súčasní spolupracovníci Rudolfa Schustera. A nebolo ich málo. Jubilanta slová mnohých dojali až k slzám. Súčasťou programu, ktorý bol prepracovaný do posledného detailu, doplnili árie v podaní hviezd slovenského operného neba, ktoré si oslávenec želal počuť.

Najvyššie štátne vyznamenanie Brazílie – Veľký kríž Rádu Rio Branco. Foto: Tomáš Hodermarský

Udelenie najvyššieho štátneho vyznamenania Brazílie prezident skromne okomentoval slovami: „V takom vysokom veku, keď som už dvadsať rokov v penzii, a niekto si na mňa spomenie, dokonca sám prezident Brazílie, že vám chce dať ocenenie, tak to človeku dobre padne. Od detstva som bol spätý s touto krajinou, začal to ešte môj otec a ja som priviedol do Brazílie ďalšie generácie Schusterovcov, tým sa stala pre našu rodinu druhou domovinou,“ poznamenal evidentne dojatý prezident.

Srdečné zvítanie ministra Richarda Rašiho s oslávencom Rudolfom Schusterom. Zdroj videa: R. Raši

Že ocenenie, ktoré udelilo brazílske veľvyslanectvo bývalému prezidentovi, je mimoriadne vzácne, spomenul vo svojom príhovore aj honorárny konzul Brazílie v Košiciach Daniel Sajták. „Toto vyznamenanie, ktoré dnes dostal, sa štandardne udeľuje iba diplomatom a ľuďom, ktorí sa zaslúžia o propagáciu Brazílie. Udeľuje ju samotný prezident Brazílskej federatívnej republiky, v súčasnosti Luiz Inácio Lula da Silva.“ Spresnil, že najvyššie štátne vyznamenanie za rok 2023 získalo vrátane bývalého prezidenta len osem osobností z celého sveta.

Súčasťou slávnostného ceremoniálu bola prezentácia najnovšej literárnej tvorby exprezidenta s dôrazom na vydanie knihy o expedícii štyroch generácii Schusterovcov do Brazílie a vernisáž jeho obrazov. Darom Národného divadla oslávencovi je čestná lóža, ktorá nesie jeho meno, čím sa zaradil k Jankovi Borodáčovi, Borisovi Velatovi, Petrovi Dvorskému a ďalším osobnostiam, ktoré sú späté s košickým divadlom.

S návrhom prišiel generálny riaditeľ ND Ondrej Šoth. „Je poďakovaním za zásluhy pána prezidenta pri šírení dobrého mena mesta Košice a Slovenska v rámci celého sveta. Tiež za jeho umelecké aktivity, ktorými našej kultúre otvoril dvere do Európy, ale aj naopak,“ zdôraznil Šoth. Pripomenul zásluhy prezidenta pri rekonštrukcii divadla pred 40 rokmi, ale aj jeho priateľstvo a podporu Národného divadla Košice.

Odovzdanie čestnej lóže R. Schusterovi generálnym riaditeľom ND Košice O. Šothom. Foto: Tomáš Hodermarský

Program osláv a ceremoniálu udelenia vyznamenania v Národnom divadle Košice ukončila premiéra hudobného videoklipu, v ktorom si Rudolf Schuster zaspieval dueto v angličtine s opernou divou Jolanou Fogašovou. Tento počin si vyslúžil obrovský potlesk publika a nadšené ovácie.

Jubilant vyzvŕtal aj speváčku Líviu Nagy Abaházi. Autorka videa: Daniela Pirschelová

Oslavy pokračovali v kaviarni Slávia slávnostnou večerou pre vybraných hostí. Napriek deviatim krížikom bol Rudolf Schuster vynikajúci spoločník. Gratuláciám, spoločnému fotografovaniu a debatám nebolo konca kraja. Jubilant však nikoho neodmietol. Vrcholom vydareného večera boli krájanie trojposchodovej torty a tanec s čerstvým deväťdesiatnikom. Po ňom sa Rudolf Schuster uklonil prítomným a poďakoval sa im za príjemne strávený večer i gratulácie. Potom sa už v sprievode svojich najbližších, dcéry Ingrid, syna Petra a nevesty Zuzany, odobral do súkromia svojho domova.


Ďalšie články