Hrádok Obišovce ponúka výlet do stredoveku. A príjemnú prechádzku

Hrádok Obišovce Hrádok Obišovce slúžil ako útočisko. Vďaka čiastočnej záchrane múrov nie je ťažké si predstaviť, ako mohol vyzerať. Foto: Boris Macko

OBIŠOVCE – Dedinka neďaleko Košíc má čo ponúknuť. Okrem dvoch kostolov v nej nájdete aj ďalšiu pamiatku. Na neďalekom kopci sa týčia ruiny hradu, či skôr hrádku Obišovce. Ešte pred niekoľkými rokmi boli pochované pod nánosmi zeminy. Vďaka práci nadšencov už v súčasnosti nie je problém predstaviť si, ako kedysi hrádok vyzeral.

Ako sa k nemu dostať? Je to jednoduché. Ak prídete autom, stačí prejsť cez jediné železničné priecestie v obci, potom zabočiť hneď doľava, pokračovať po úzkej ceste stále rovno, nikam neodbočovať, až kým sa cesta nekončí rozvetvením na dve časti. Treba odbočiť doprava a prejsť zhruba 20 metrov po posledný dom na ľavej strane. Ďalej je už lúka. To je štartovací bod na ceste k hradu. Na lúke ukazovala cestu k hradu aj šípka. Takmer rovnako je to, ak niekto príde vlakom, keďže železničná zastávka je hneď pri spomínanom priecestí. Po lúke stačí ísť jedinou poľnou cestou, ktorá cez ňu vedie, a pokračovať po nej stále rovno.

Po zhruba kilometri sa ocitnete pri hrade, ktorý je na kopci s príznačným názvom Zámčisko. Na hrade prebehli práce na jeho záchranu a konzerváciu. Archeologický výskum priniesol ovocie, keď tam v roku 2018 našli vzácnu striebornú mincu. No stopy osídlenia a opevnenia siahajú až do doby bronzovej.

Hrádok vystavala v 13. storočí na zvyškoch slovanského hradiska drienovská vetva Abovcov. Podľa archeologických nálezov jeho existencia nepresiahla polovicu 15. storočia. Rozmery 25 × 30 metrov a chýbajúce hospodárske zázemie svedčia o tom, že bol len prechodne obývateľný. Možno slúžil len ako záloha – útočisko v prípade nebezpečenstva. Napokon, svedčia o tom rozmery obytného paláca aj nádvoria, kde sú okrem cisterny ešte veža a zvyšky malého domčeka pre stráž. Do hradu sa vchádzalo po padacom moste; dnes je na jeho mieste pevný drevený. Ešte jedna zaujímavosť – z hradného nádvoria vidno v dobrom počasí Kapušiansky hrad.

Obišovský hrad je trochu iný ako ostatné. Prečo? V 60. rokoch minulého storočia tam prebiehal archeologický prieskum. No odkryté murivá už nikto nezakryl, čím došlo k ich deštrukcii. Preto sa súčasťou projektu, ktorý odštartoval pred zhruba desiatimi rokmi, stala aj záchrana fragmentov stien a múrov, ktoré archeológovia vykopali pred vyše päťdesiatimi rokmi. Problémom bolo veľmi málo dokumentácie z archeologických výskumov zo 60. a 70. rokov minulého storočia. Nikto nevie, kde skončili vtedajšie nálezy, pravidlá zrejme neboli také prísne ako dnes. Napriek tomu sa tam oplatí prísť. Vďaka predstavivosti sa dá vytušiť približná podoba hrádku.


Ďalšie články