Rozmanitosť obohacuje dušu človeka, tvrdí autor výstavy vo VSM v Košiciach Roman Martinský

Roman Martinský je fotograf, cestovateľ, novinár a za dve desaťročia sa vyprofiloval ako autor portrétov a street fotografií. Foto: Roman Martinský

KOŠICE – Dokopy 75 snímok ľudí z 11 krajín ponúka debutová fotografická výstava Romana Martinského s názvom Ľudia, ktorí ma očarili. Sprístupnená je v priestoroch Historickej účelovej budovy Východoslovenského múzea (VSM) v Košiciach.

Informuje o tom agentúra TASR. Podľa autora možno pomocou fotografických fragmentov odhaliť krásu rozmanitosti. „Rozmanitosť obohacuje dušu človeka a to je aj také hlavné posolstvo, ktoré chcem šíriť. Keď ľudia prídu na túto výstavu, môžu zažiť naozaj široké spektrum rozmanitosti ľudí z krajín ako Mexiko, Čína, Tibet, Nepál, India, Izrael, Palestína, Jordánsko, Vietnam, Kambodža či Etiópia,“ povedal Martinský pre TASR.

Martinský je fotograf, cestovateľ a novinár. Vo svojej tvorbe sa snaží zachytávať čaro prítomnosti a ľudí v ich prirodzenosti, a tiež hľadať odpovede o podstate človeka. Do daných krajín vycestoval na základe religióznych štúdií prepojených s históriou.

„Keď som sa zaujímal o šamanizmus, tak som išiel do Mexika – chcel som vidieť pyramídy, miestnych a mezoamerické kultúry. Keď som sa intenzívne zaujímal o budhizmus, to naštudované som túžil spoznať aj v praxi, tak som išiel do Tibetu, keď som sa zaujímal intenzívne o hinduizmus, tak to bola India, keď som túžil vidieť najväčšiu náboženskú stavbu sveta Angkor, tak som vycestoval do Kambodže a podobne. Tie animistické záležitosti som mohol spoznávať v Etiópii,“ spresnil autor.

Výstava ponúka výber z cca 10 000 fotografií. Autorova najobľúbenejšia snímka je fotografia zachytávajúca mladé dievča z kmeňa Mursi z Etiópie. „V očiach má niečo ťažko opísateľné. V tom pohľade je veľká sila,“ doplnil Martinský.
Ako uviedol riaditeľ VSM Dominik Béreš, do komplexu aktivít, výstav a expozícií múzea patrí aj ochutnávka vzdialených svetov. Fotografické diela z dielne Martinského podľa jeho slov prinášajú do výstavných priestorov VSM prienik exotiky, atmosféry, no najmä emócie, ktorými sú autorove fotografie známe. Výstava potrvá do 14. apríla.

Na snímke Roman Martinský vo Východoslovenskom múzeu počas svojej debutovej fotografickej výstavy Ľudia, ktorí ma očarili. Foto: TASR – František Iván

(tasr, vsm)


Ďalšie články