Bankrotov na Slovensku pribúda. Ktorú skupinu obyvateľov trápia najviac?

money-256312_1280 Najväčšia skupina bankrotujúcich dlžníkov medzi mužmi boli štyridsiatnici. Ilustračné foto Foto: pixabay.com

KOŠICE – Podľa analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau zbankrotovalo na Slovensku v januári tohto roku až 616 občanov. Tento počet znamenal zvýšenie o 37,5 percenta oproti minulému roku. Napriek tomu však došlo k poklesu o 40 percent v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. Od roku 2006 pritom na Slovensku zbankrotovalo 78 053 ľudí

„V januári zbanktorovalo aj 64 ľudí s trvalým pobytom zapísaným na obecných, miestnych alebo mestských úradoch či na virtuálnych adresách. Celkovo ich podiel na počte vyhlásených konkurzov predstavuje 10,4 %. Je to menej ako v predchádzajúcich mesiacoch. Zaznamenali sme aj 13 bankrotujúcich manželských párov a 4 rodinné väzby,“ doplnila hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.

Zo 616 osobných bankrotov vyhlásených v minulom mesiaci bolo 613 konkurzov a 3 dlžníci sa rozhodli pre oddlženie formou splátkového kalendára, 561 osobných bankrotov bolo vyhlásených na majetok nepodnikateľov. Štatistiky taktiež odhalili, že na mužov ich pripadlo 407 a na ženy 209.

Pokladnička, ilustračná snímka Foto: Pixabay.com

Najväčšou skupinou bankrotujúcich dlžníkov boli v januári medzi oboma pohlaviami štyridsiatnici. Najviac osobných bankrotov bolo vyhlásených v Bratislavskom a v Prešovskom kraji, najmenej v Nitrianskom.

CRIF – Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, pomocou ktorých si banky a stavebné sporiteľne, respektíve leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky.

Spoločnosť vznikla v máji 2004, jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF, ktorá je štvrtý najväčší prevádzkovateľ úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania na svete.

(sita)


Ďalšie články