Ako odmeňovať napriek kríze

magistrat kosice Košický magistrát. FOTO: RTVS

KOŠICE – Niekde je oceňovanie zamestnancov bežné, niekde nie. Samozrejme, iná vec je, za akých okolností sa odmeňuje a či na to zamestnávateľ má. Niekedy nemá, a predsa zamestnancov odmení.

Podobne to bolo v minulom roku aj na košickom magistráte. Na úvod treba zdôrazniť, že nikto nie je proti odmeňovaniu zamestnancov magistrátu. Naopak, musí sa uznať, že agendu treba vedieť vybaviť. O tom niet sporu. A vlastne, prečo nie, pokojne nech sú 13. a 14. platy. Len na to treba dobré časy aj rozpočet.

No treba povedať aj B. Zamestnanci v súkromnom sektore môžu o odmenách často len snívať. Našťastie sa nájdu firmy aj podnikatelia, ktorí vedia svojich pracovníkov motivovať aj finančnými odmenami. Nájde sa aj na 13. a 14. plat. No ak má firma finančné problémy, tak je naivné rátať s tým, že sa zvýši na odmeny.

Mesto Košice malo už minulý rok finančné problémy a má ich aj teraz. Napriek tomu magistrát vyplatil svojim zamestnancom 13. platy, resp. letné odmeny. Celkovo išlo o sumu 936-tisíc eur. Mesto tvrdí, že tak muselo urobiť, keďže v máji 2023 platila ešte stará kolektívna zmluva. A po polročných rokovaniach s odbormi ju museli vyplatiť. No zároveň bola dohodnutá nová kolektívna zmluva, platná od júna 2023, kde sa v odseku 7 článku 11 píše, že odmena bude vyplatená v rozsahu od 0 do 100 percent funkčného platu podľa finančných možností zamestnávateľa. O výške odmeny bude zamestnávateľ vopred informovať odborovú organizáciu. Kvôli objektívnosti treba dodať, že koncom minulého roka zamestnanci magistrátu 14. plat nedostali.

Magistrát tvrdil, že odmeny vyplatili na základe ustanovení v pôvodnej kolektívnej zmluve platnej ešte od čias primátora Rašiho. Napríklad v zmluve z roku 2016 sa v tom istom článku 11 píše, že odmeňovanie sa riadi zákonom č. 553/2003 o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a Zákonníkom práce.

Lenže do júna minulého roka platila kolektívna zmluva z roku 2022, teda evidentne uzavretá za primátora Jaroslava Polačeka. A v nej sa v odseku 7 článku 11 o odmenách uvádza, že odmeny môžu byť v príslušnom kalendárnom roku v prípade nepriaznivého rozpočtového hospodárenia krátené len po dohode so zástupcami zamestnancov. V tom prípade mohlo vedenie mesta krátiť odmeny aj podľa tohto článku „starej“ zmluvy, keďže platila v čase, keď sa rozhodovalo o letných odmenách na rok 2023.

Inými slovami, mesto nemuselo vyplatiť ani letné odmeny v plnej výške. Pokojne mohlo odborárom oznámiť, že vzhľadom na finančnú situáciu si ich vyplatenie nemôže dovoliť. Alebo ponúknuť kompromis vo forme vyplatenia časti odmien. Veď krízová situácia si vyžaduje krízové riešenia.


Ďalšie články