Na cestovný ruch je vyčlenených 30 miliónov eur. Aké má s nimi ministerstvo plány?

Predstavili plány nového ministerstva Štátny tajomník nového ministerstva a zástupcovia organizácií cestovného ruchu predstúpili pred novinársku obec. Foto: Lenka Dercová

KOŠICE – Rozvoj kúpeľného cestovného ruchu, rozvoj cykloturistiky či podpora tzv. kongresovej turistiky. To sú len niektoré z priorít novozriadeného Ministerstva cestového ruchu a športu, ktoré na štvrtkovej tlačovej konferencii prezentovali štátny tajomník ministerstva Martin Harbuľák a zástupcovia cestovných kancelárií a cestovného ruchu.

Na úvod štvrtkovej tlačovej besedy nového ministerstva podpísali Memorandum o spolupráci medzi Zväzom cestovného ruchu SR, Slovenskou asociáciou cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) a Asociáciou organizácií cestovného ruchu.

Prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr SACKA Roman Berkes porovnal našu krajinu so zahraničím a zdôraznil, že majú záujem zvýšiť podiel zahraničnej klientely na Slovensku. Cestovný ruch na Slovensku podľa jeho slov funguje, avšak v porovnaní s okolitými krajinami máme čo dobiehať. Dôvodov cestovať na Slovensko však vidí viacero. „Vo všeobecnosti je veľký záujem o historické budovy, turisti chcú ochutnávať vínne cesty, gastronómiu. To je niečo, čo zaujíma ľudí, ktorí cestujú a objavujú nové krajiny,“ vymenoval Berkes.

Jeho slová doplnil aj štátny tajomník ministerstva cestovného ruchu a športu Marek Harbuľák. „Niekedy to naozaj vyzerá veľmi jednoducho. Dnes si môžete kúpiť pobyt alebo produkt cestovnej agentúry veľmi jednoducho. Tomu procesu predchádza množstvo interakcií, komunikácie, spolupráce, ktorá sa deje medzi cestovnými kanceláriami, agentúrami, medzi tými dodávateľmi služieb a subjektmi, ktoré zastupujú danú destináciu – čiže ja som veľmi rád, že aj takýmto spôsobom sa spájajú,“ povedal Harbuľák. Na cestovný ruch je nateraz vyčlenená dotácia 30 miliónov eur.

„Asociácia cestovného ruchu je záujmové združenie, ktoré združuje organizácie cestovného ruchu. Naším cieľom je sieťovať našich jednotlivých členov, ktorých je vyše 800 pôsobiacich v jednotlivých regiónoch,“ priblížila záujmy predsedníčka Asociácie Michaela Podoláková a vyjadrila nadšenie z podpisu memoranda, ktorému predchádzal konkrétny workshop. V Asociácii chcú byť relevantným partnerom a pomôcť dostať Slovensko na mapu cestovného ruchu.

Túto spoluprácu uvítala aj predsedníčka Klubu incomingových cestovných kancelárií SACKA Marcela Lauková. „Umožní nám prezentovať a predávať Slovensko ako destináciu v zahraničí lepšie, výkonnejšie, privážať na Slovensko viac turistov zo zahraničia,“ dodala.

Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR funguje od 1. februára 2024, a to na základe presunu kompetencie v oblasti cestovného ruchu z Ministerstva dopravy SR a presunu kompetencie v oblasti športu z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. To sa zároveň premenovalo na Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.


Ďalšie články