Hry o formičky a lopatky pokračujú naďalej

Mestské zastupiteľstvo Košice 8. 2. 2024 Mestské zastupiteľstvo Košice. Foto: Boris Macko

KOŠICE – Štvrtkové mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva ukázalo, že vzťahy medzi primátorom Jaroslavom Polačekom a poslancami sú nie na bode mrazu, ale pod ním. Môžu klesnúť ešte hlbšie?

Uvidíme. Isté je, že zo zákopu sa stala rovno priepasť, ktorá sa stále zväčšuje. Za normálnych okolností sú prekáračky a drobné schválnosti bežnou súčasťou zastupiteľstiev. Lenže tu už ide o obojstrannú nevraživosť. Každý si ide svoje. A je to na škodu veci, keďže daná skutočnosť už môže ohroziť chod mesta. No a ak sa nič nezmení, tak aj ohrozí.

Poslanci si pre primátora pripravili viacero prekvapení, ktoré ho evidentne nepotešili. Asi najmenej to, ktoré navrhol poslanec Roman Matoušek. Išlo o odvolanie viceprimátora Marcela Gibódu z predstavenstva oblastnej organizácie Visit Košice a mestskej akciovej spoločnosti Košická futbalová aréna (KFA), ktorá má na starosti dostavbu a prevádzku futbalového štadióna. To primátora rozhnevalo, tak sa poslanca Matoušeka pýtal, čo je dôvodom na odvolanie Gibódu. Matoušek odpovedal, že stratil dôveru, a to je všetko.

Keďže je otázka oficiálneho otvorenia dostavanej KFA záležitosťou niekoľkých týždňov, je jasné, že ide o schválnosť zo strany opozičných poslancov. Niežeby Gibódovi nebolo čo vyčítať, práve naopak. No treba uznať, že zo svojej pozície sa dostavbe KFA venoval a žiadny vážny prešľap nespravil. Aspoň oficiálne o žiadnom nikto nič nevie.

To ale Polaček ešte netušil, že príde rad aj naňho. Poslanec Dominik Karaffa prišiel s návrhom na vyslovenie nedôvery primátorovi. Napokon s ním uspel, keďže získal nadpolovičnú väčšinu hlasov. Ide o symbolické gesto, keďže zastupiteľstvo nemôže primátora odvolať. No je to veľavravný zdvihnutý prst. Okrem toho Karaffa bol donedávna v podstate spojencom primátora a snažil sa obrusovať hrany medzi oboma tábormi. Navyše je jasné, že opozícia má v mestskom parlamente väčšinu. Už teraz si poslanci odhlasovali, čo chceli. A to ešte neboli všetci prítomní. Na riadnom marcovom zasadnutí zastupiteľstva možno všetci budú.

Na štvrtkovom zastupiteľstve teda dosiahli poslanci svoje. Iná vec je, či primátor uznesenia podpíše. Ak nie, čo je takmer isté, tak poslanci môžu prelomiť veto na spomínanom marcovom zasadnutí zastupiteľstva. Či sa situácia dovtedy nezmení, je otázne. Zatiaľ budú obe strany rozmýšľať, čo a ako ďalej. Najlepšie by bolo nájsť kompromis v prospech mesta. Na to ale musia byť dve strany. Inak budú hry s naťahovaním sa o formičky a lopatky na pomyselnom piesočku pokračovať ďalej. A kam to povedie?


Ďalšie články