Príklad inkluzívneho prístupu. V košickom kine si užijú film aj zdravotne znevýhodnení

filmy pre nepocujucich kino usmev Film si v kine Úsmev môžu užiť nielen nevidiaci, ale tiež hluchonemí, autisti či ľudia s kognitívnymi poruchami. Foto: Kino Úsmev

KOŠICE – Kino Úsmev v Košiciach predstavuje príklad inkluzívneho prístupu k filmovému umeniu, ktorý si kladie za cieľ sprístupniť magický svet filmov rôznorodým diváckym skupinám, vrátane hluchonemých, nevidiacich a slabozrakých, ľudí s kognitívnymi poruchami a autistov.

Projektová manažérka Natália Centková nám poskytla ucelený pohľad na to, ako kino prispôsobuje svoje služby špecifickým potrebám svojich návštevníkov. „Naším cieľom je vytvoriť bezpečné a príjemné prostredie pre všetkých,“ uvádza Centková. Pre deti a mládež s autizmom kino ponúka autism-friendly premietania s prispôsobenými podmienkami, ako sú znížený zvuk a stíšené svetlo. „Návštevníci sa môžu po priestore voľne pohybovať,“ dodáva, zdôrazňujúc prístupnosť a pohodlie.

Pre nevidiacich a slabozrakých divákov kino organizuje blind-friendly premietania s audio komentárom. „Komentár prekladá vizuálne obrazy do hovoreného jazyka,“ vysvetľuje Centková, čo umožňuje nevidiacim plnohodnotne zažiť film.

Mohlo by vás zaujímať

Deaf-friendly cyklus je špeciálne navrhnutý pre osoby s poruchou sluchu, pričom filmy sú doplnené o titulky. Kino tiež zaviedlo indukčnú slučku pre lepšiu audibilnosť. „Pozvánky na premietania prekladáme do slovenského posunkového jazyka,“ približuje našej redakcii projektová manažérka kina. Vďaka tomu sa zabezpečuje, že informácie sú dostupné pre všetkých.

Kino tiež myslí na ľudí trpiacich kognitívnymi poruchami, pre ktorých sú pripravené dementia-friendly premietania. „Premietané sú najmä komédie a filmy so spomienkovou hodnotou,“ hovorí Centková, a zdôrazňuje prístup zameraný na pohodu a nostalgiu.

Vďaka intenzívnej spolupráci s neziskovým sektorom kino Úsmev dokáže efektívne komunikovať s cieľovými skupinami. „Ide o našu najvernejšiu divácku základňu,“ priznala pre Košický Štandard Centková. Spätná väzba od divákov je pre kino kľúčová a pomáha pri ďalšom rozvoji služieb. Cykly sú uvádzané pravidelne, pričom autism a blind-friendly premietania sa konajú mesačne a deaf a dementia-friendly každý druhý mesiac.

Iniciatívy Kina Úsmev predstavujú významný krok smerom k inkluzívnej kultúre, kde filmové umenie je dostupné a príjemné pre každého, bez ohľadu na individuálne obmedzenia alebo výzvy.


Ďalšie články