Hviezda operného neba José Carreras uchvátil Košice. Ľudia za ním merali cestu až zo západného Slovenska

José Carreras, Michaela Várady a Filip Tůma Foto: Spoločnosť LR media vo vlastníctve DEVEX Capital, s. r. o.

KOŠICEMá v sebe povestnú španielsku srdečnosť, niekedy až chlapčenské ohníčky v očiach, i rozvážnosť džentlmena, ktorý už niečo zažil. Svetoznámy španielsky tenorista vystúpil v Košiciach po 13 rokoch pod taktovkou svojho synovca, dirigenta Davida, a so sopranistkou Michaelou Varády. Košická Steel Aréna jasala.  

Jeden z najslávnejších svetových tenoristov a hudobný génius sa po 13 rokoch vrátil do Košíc. 16. februára vystúpil v Steel Aréne v sprievode 64-členného orchestra opery ND Košice a sólistky opery Michaely Várady pod taktovkou vlastného synovca – dirigenta Davida Giméneza Carrerasa. Ambasádorom koncertu bol spevák a herec Filip Tůma, na pódiu si zaspieval spolu s maestrom Carrerasom.

Vek na jeho speve nezanechal stopy

Vo svojom repertoári má tenorista okolo 600 titulov rôznych štýlov od barokovej až po súčasnú hudbu, a viac ako 60 opier. V Košiciach sa prezentoval talianskymi skladbami a opernými zložkami. Napriek svojmu veku temperamentne a šarmantne zvládal rôzne nuansy vystúpenia, napríklad keď potreboval prestávku, len sympaticky mykol plecom a do zákulisia odchádzal pospevujúc si.

Jeho hudobný prejav však čas nepoznačil, z radov návštevníkov zaznievalo, že tak „ľahko“ spievať ešte nikoho nepočuli. Jeho spev vťahoval publikum, pohlcoval a naplno fascinoval.

V publiku boli zastúpené mnohé regióny

V hale zaznievali nadšené aplauzy. Mnohí merali cestu zo západného Slovenska, z okolia Žiliny, od Medzilaboriec a pod., aby ich ako jednotiaci článok spojila hudobná interpretácia nesmierne talentovaného umelca. No a ako videl on svoje publikum? „Vrúcne a úžasné“, také boli slová Carrerasa na adresu Slovákov.

Vypredaná Steel Aréna Foto: Spoločnosť LR media vo vlastníctve DEVEX Capital, s. r. o.
Filip Tůma Foto: Spoločnosť LR media vo vlastníctve DEVEX Capital, s. r. o.

Ďalšie články