Poslanci riešili správu kontrolóra, či kontrolu výdavkov nad milión. K čomu dospeli?

Miloš Ihnát KSK Krajský poslanec Miloš Ihnát sa na krajskom zastupiteľstve pýtal nového riaditeľa Správy ciest KSK na stret záujmov. Foto: Boris Macko

KOŠICE – Pondelkové zasadnutie zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) malo trochu iný priebeh ako obvykle. Pomyselnou čerešničkou na torte bola správa Útvaru hlavného kontrolóra (ÚHK) o výsledkoch kontroly v Správe ciest KSK.

Menší rozruch vyvolal poslanec Miloš Ihnát už pred hlasovaním, ktoré odobrilo Vladimíra Žiarného vo funkcii nového generálneho riaditeľa Správy ciest (SC) KSK. Využil možnosť položiť podľa jeho vlastných slov aj nepríjemné otázky. „Pán Žiarný, je pravdou, že 5. mája 2022 vám na 50. narodeniny prišlo gratulovať asi 100 ľudí? Boli to prevažne majitelia a riaditelia firiem zo stavebného sektora. Išlo o firmy Eurovia, Strabag, Cesty Košice, Metrostav, Doprastav a ďalšie? Ide mi o menší ‚stretík‘ záujmov,“ pýtal sa Ihnát.

Nový riaditeľ nevidí Ihnátov „stretík“ záujmov

„Dňa 9. februára tohto roka sa konal reprezentačný ples firmy Eurovia. Zúčastnili ste sa ho? Boli ste zamestnancom tejto firmy? Stretávate sa v penzióne Maratón na Strojárenskej ulici s Richardom Havrillom z firmy Izolex Bau?“ pridal Ihnát ďalšie otázky. „Som hrdý, že mám takých priateľov vo viacerých firmách. Som hrdý na to, že sa môžem s každým z nich stretnúť. S pánom Havrillom som sa prvýkrát stretol ešte počas školy, keď som ako študent rozhodoval futbal v našom kraji. Je to asi 30 rokov. Pre správu ciest robil zopár projektov. Do hotela Maratón sa chodím najesť,“ odpovedal Žiarný.

Prelomia veto?

Krajské zastupiteľstvo na návrh poslanca Jaroslava Polačeka schválilo povinnosť predkladať všetky plánované výdavky nad milión eur zastupiteľstvu. Týka sa to aj jednotlivých organizácií KSK. Mimochodom, rovnaké uznesenie schválili poslanci aj minulý rok v októbri, predseda KSK Rastislav Trnka ho nepodpísal a poslanci jeho veto neprelomili.

Rovnaký vývoj nastane aj teraz. Trnka už avizoval, že uznesenie nepodpíše. Odôvodňuje to rovnako ako naposledy. „Uznesenie je v rozpore s viacerými ustanoveniami, jednoducho nie je možné ho prijať, ani procesne nie je celkom možné vykonať ho, takže z tohto dôvodu nebude podpísané,“ argumentuje predseda KSK. Krajským poslancom tak zrejme neostane nič iné, len prelomiť Trnkovo veto. Na to treba trojpätinovú väčšinu poslancov. Čiže za prelomenie veta by muselo hlasovať aspoň 35 z 57 poslancov krajského zastupiteľstva.

Milióny a medvede

Najväčším „ťahákom“ bola už spomínaná správa ÚHK KSK, týkajúca sa okrem iného aj kontroly v SC KSK. Do debaty sa zapojilo viacero poslancov a poslankýň. „Chcela by som sa poďakovať pánovi kontrolórovi, keďže sme čakali na tú správu ako na soľ. Prebiehala tu búrlivá diskusia a povedali sme si, že počkáme. Ešte prebieha kontrola týkajúca sa verejného obstarávania a tá nám vygeneruje, či boli dodržané všetky zákonné podmienky, postupy a procesy. Pre mňa sú tu manažérske pochybenia,“ zhodnotila výsledky poslankyňa Lenka Kovačevičová. Chýbali jej závery a poukázanie na to, aký model obstarania techniky pre SC KSK by bol najvýhodnejší.

Bývalý generálny riaditeľ SC KSK Anton Trišč bol podľa nej veľmi slabý manažér. „Keď pred nami 21. augusta v minulom roku prezentoval medvede a všetko ostatné, som sa ho pýtala, koľko by stála nová technika, lietali tu milióny hore a dole,“ dodala Kovačevičová s tým, že ešte treba počkať na výsledky kontroly verejného obstarávania.

Kontrolór neposunie výsledky NKÚ

Kontrolnej skupine ÚHK KSK sa poďakoval aj Miloš Ihnát. „Ja som ich prácu nedehonestoval. Bol som v tom, že určité veci sa pozakrývajú. No som príjemne prekvapený, že listinné dôkazy, ktoré sa mi dostali do rúk, presne potvrdzujú zistenia,“ komentoval správu Ihnát s tým, že výsledkami kontroly by sa mal zaoberať aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ).

„Ja to neurobím. Z jedného prostého dôvodu. Ja svojim ľuďom dôverujem. Verím, že tú kontrolu urobili s najlepším vedomím a svedomím. Ak máte pochybnosti o kontrole, ktorú sme pol roka robili, pokojne ako občan a poslanec môžeš o ňu požiadať NKÚ. Ak by som to urobil, týmto krokom by som spochybnil ich polročnú prácu,“ odpovedal Ihnátovi hlavný kontrolór KSK Jozef Hudák.

K správe ešte dodal, že problém nie je ani tak vo výške prostriedkov (30 miliónov eur) vynaložených na nájom strojov za osem rokov, ale v tom, že sa dlhé roky systematicky nepočítalo s obnovou vozidlového parku. K tomuto kroku navyše podľa neho chýbala aj analýza pre ďalšie rozhodovanie. „Slabá komunikácia bola zo strany manažmentu správy ciest aj voči vám poslancom, aj voči zamestnancom, prečo sa tieto stroje prenajímajú, a to manažérske zlyhanie potom vyústilo do toho, že vznikali všelijaké domnienky a šumy,“ dodal hlavný kontrolór. Zastupiteľstvo napokon hlasovaním vzalo správu ÚHK KSK na vedomie.

Do analýzy len nakuknúť

Zmluvu obhajoval aj riaditeľ Úradu KSK Boris Bilčák. Okrem iného sa odvolal aj na znalecký posudok, ktorý si dal KSK vypracovať a ktorý potvrdil jej finančnú primeranosť. Nielen poslanec Ihnát, ale aj prítomní novinári na tlačovke po skončení zastupiteľstva vyzvali Bilčáka, aby posudok zverejnil. Na to reagoval predseda KSK Trnka, že bude možné doňho nahliadnuť na tlačovom oddelení KSK.

Navyše podľa Bilčáka zákon o rozpočtových pravidlách neumožnil zakotviť do zmluvy odkúpenie strojov za symbolické euro po ukončení nájmu. „Ak by sa to ponechalo v súťažných podkladoch, takáto zmluva by bola absolútne neplatná, máme na to aj právnu analýzu,“ povedal. Poukázal zároveň na verejný prísľub dodávateľa Tempus Trans z minulého týždňa odpredať techniku pre kraj za symbolické euro. Navyše argumentoval aj tým, že suma za prenájom je platená z úspor a zvýšených príjmov. Majú pochádzať aj z prenájmu, resp. poskytovania služieb prenajatou technikou pre iné subjekty.

Mestský poslanec „zjazdil“ krajských kolegov a Trnku

Zasadnutie krajského zastupiteľstva na záver oživil svojím vystúpením košický mestský poslanec Michal Djordjevič. Dostal možnosť v rámci bodu Otvorená samospráva. Každý, kto sa vopred prihlási a uvedie tému, o ktorej chce hovoriť, dostane príležitosť. „KSK neobľubuje nepríjemné otázky, či už novinárov, ale aj občanov. Dňa 13. septembra 2021 som podal dve žiadosti o sprístupnenie informácií podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám a napriek tomu, že mesiac potom som podal dva razy odvolanie, do dnešného dňa mi na otázky odpovedané nebolo, dokonca ani mi neprišlo oznámenie, že sa mojej žiadosti nevyhovuje. Skrátka nič – ignorácia občana kraja, poslanca mesta a mestskej časti. Dôkazy mám so sebou k nahliadnutiu,“ posťažoval sa Djordjevič.

„Nie som zďaleka ideálny človek. V osobnom živote som urobil množstvo chýb a nemám právo moralizovať, ale chcem vám povedať vážený pán predseda a poslanci, ktorí ho podporujete, že by ste sa mali hanbiť,“ nešetril Djordjevič kritikou. „Niektorí poslanci sa ešte za viac ako rok neozvali, iní sa stále ponáhľajú, ako keby tu sedeli nie za poslaneckú odmenu, ale za trest. Vrcholom bolo to, že pred niekoľkými mesiacmi väčšina poslancov nechcela rokovať o bode poslanca Ihnáta, keď chcel informovať o závažných skutočnostiach v kauze prenájmu techniky. Otvorili sa im oči, až keď zasahovala NAKA,“ nešetril kritikou Djordjevič.

Krajské zastupiteľstvo sa najbližšie zíde na slávnostnom zasadnutí 23. apríla 2024, keď bude na programe slávnostný ceremoniál odovzdávania ocenení osobnostiam KSK.


Ďalšie články