Očakávania v Správe ciest KSK. Prídu s novým riaditeľom nové časy?

Generálny riaditeľ Správy ciest KSK Vladimír Žiarný Generálny riaditeľ Správy ciest KSK Vladimír Žiarný tvrdí, že sa chce ohľadom Trišča poradiť s právnikmi. Foto: Boris Macko

KOŠICE – Pondelkové krajské zastupiteľstvo odobrilo Vladimíra Žiarného vo funkcii nového generálneho riaditeľa Správy ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK). Novopečený riaditeľ sa nechal počuť, že chce upokojiť situáciu.

Narážal tým hlavne na udalosti v posledných mesiacoch, keď dianie vyústilo až do zatknutia jeho predchodcu Antona Trišča. NAKA si poňho prišla kvôli nadstavbám na sypače, no stále je na pretrase sporná zmluva na prenájom 73 strojov na osem rokov, za čo SC KSK zaplatí 30 miliónov.

Žiarný to bude mať ťažké, o tom niet pochýb. Je náročné byť pod drobnohľadom poslancov, médií a, samozrejme, aj vedenia kraja. Na druhej strane s tým musel rátať, keď sa prihlásil do výberového konania na túto funkciu. Mimochodom, napokon sa ukázalo, že je jediný kandidát. No nešiel do úplne neznámeho prostredia, keďže doteraz pôsobil ako vedúci oddelenia dopravy na Úrade KSK.

Na poslaneckú otázku, či plánuje prepúšťanie, priamo neodpovedal. Uviedol, že v SC KSK môže pracovať každý, kto pracovať chce. To sa dá dešifrovať rôzne. No je tu predpoklad, že by nemalo dôjsť k veľkému personálnemu zemetraseniu. Pravda, ako dodal nový riaditeľ, zamestnanci sa musia neustále vzdelávať. To vyznieva dosť zaujímavo. O to viac, keď Žiarný uviedol, že niektorí zamestnanci si ešte stále zvykajú na nové prenajaté stroje. Iste, zaškolenie na moderný typ stroja malo byť predsa v cene prenájmu ešte predtým, ako boli stroje dodané.

Nový generálny riaditeľ má aj vďaka doterajšiemu pôsobeniu prehľad. Upresnil, že v kraji je vyše 400 mostov a medzi priority bude patriť ich „pretriedenie“ podľa toho, ktorý je v akom stave. A určiť tie, ktoré potrebujú súrne opravu. To isté sa týka aj ciest. Prehľad má aj vďaka doterajšiemu pôsobeniu v KSK. No predtým bol zamestnaný v rôznych stavebných firmách. To je na jednej strane výhoda – kvôli kontaktom aj skúsenostiam.

Na druhej strane vyvstávajú otázniky, keďže pokušenie je veľké. Čosi naznačil aj poslanec Miloš Ihnát, keď sa pýtal na stretnutia s poprednými predstaviteľmi či už väčších, alebo menších stavebných firiem. Nazval to možným „stretíkom“ záujmov. Žiarný kontakty priznal s tým, že je na ne hrdý. Áno, má to svoje výhody. Len ide o to, či sa dá niečo vybaviť, alebo „vybaviť“. V každom prípade, čas ukáže, či sa vo funkcii osvedčí alebo nie. Hovorí sa, že nová metla dobre metie. Výstižné. No ide aj o to, aby spolu so smetím nevymietla aj to dobré, čo ostalo.


Ďalšie články