Čo dokáže jeden podpis? Niekedy dosť veľa

Primátor Polaček Primátor nepodpísal väčšinu uznesení z MsZ, ktoré iniciovali poslanci. Foto: Boris Macko

KOŠICE Primátor Jaroslav Polaček odobril zmenu Štatútu mesta Košice, vďaka ktorej budú dostávať jednotlivé mestské časti podielové dane podľa stanoveného vzorca. Podpisom tak vyslal signál mestským poslancom.

Tu sa jeden príbeh končí a ďalší začína. I keď nie tak celkom. Je otázne, či mesto vyplatí podielové dane, resp. ich časť, za posledné mesiace minulého roka. No v budúcnosti by to už nemal byť problém. Primátor Polaček vyslal ústretový signál. Aj vo svojom vyhlásení si zrazu uvedomil, že mestské časti vnímajú tento krok pozitívne a vzájomná spolupráca má zabezpečiť dobré fungovanie mesta. S podpisom tejto zmeny v Štatúte mesta teda veľmi neotáľal.

Nečudo, ide o nový rozpočet na tento rok. Mesto aj naďalej funguje v rozpočtovom provizóriu, čo na prvý pohľad nemusí vyzerať ako katastrofa. Lenže treba si uvedomiť, že zdanie klame a ani náhodou to nie je ideálny stav. Rozpočet musia odobriť aj poslanci mestského zastupiteľstva. Najbližšie riadne zasadnutie je naplánované na 12. marec. Primátor už avizoval ďalšie stretnutia a rokovania. Niektoré už prebehli.

Lenže zádrheľ je v tom, že iné uznesenia schválené poslancami na mimoriadnom februárovom zastupiteľstve primátor nepodpísal. Preto starosta sídliska KVP a mestský poslanec Ladislav Lörinc zatiaľ nehýri optimizmom. Skôr naopak. Predbežnú dohodu na finálnej podobe rozpočtu, ktorá má byť predložená mestským poslancom na schválenie, zatiaľ nevidí ružovo. Akékoľvek nádeje by mali byť vykreslené skôr čiernou farbou.

Už za starých Rimanov platilo: Clara pacta – boni amici. Čiže voľne preložené: Dobré zmluvy robia dobrých priateľov. V dnešných časoch sú zmluvy bez podpisov nepredstaviteľné a neplatné. A naopak, ak sa niekomu nejaká zmluva nepozdáva, nepodpíše ju. Podpis teda má silu. Rozhodujúcu.

V prípade verejných záležitostí zvlášť. Primátor zatiaľ jeden podpis obetoval, ďalšími šetrí. Poslanci ale majú právo veta a ak nedôjde k dohode, resp. dohodám, „opozičníci“ nepochybne využijú právo prelomenia primátorovho veta. V mestskom parlamente majú prevahu, a tým pádom dosť hlasov. Pritom by stačilo zopár podpisov a dráma by sa nekonala. A k podpisom by stačilo z oboch strán „pribaliť“ aj snahu o kompromis.


Ďalšie články