Významná švédska firma z IT sektora by mohla priniesť do Košíc desiatky pracovných miest

Zástupcovia Nexer Group Foto: FB Košice – Mesto Košice

KOŠICE Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček spoločne s námestníkom Marcelom Gibódom a riaditeľom organizácie Business Košice Martinom Mudrákom privítali v stredu v Historickej radnici zástupcov švédskej technologickej spoločnosti Nexer Group, ktorá uvažuje o rozšírení svojho pôsobenia aj do metropoly východu.

Nexer Group je globálna technologická spoločnosť so silnými koreňmi vo švédskom dedičstve podnikania a inovácií. Špecializuje sa na IT služby vo všetkých oblastiach digitalizácie – od pokročilej analytiky a vývoja systémov cez automatizáciu a umelú inteligenciu.

Má 2 800 odborníkov v 15 krajinách a z 80 percent ich vlastní Danir Group, súkromná švédska spoločnosť s 12-tisíc zamestnancami v 18 krajinách.

Ich príchod do Košíc súvisi s výstavbou švédskej automobilky Volvo v obci Valaliky. Ako nový investor v oblasti informačných technológií by mohli do Košíc priniesť desiatky nových pracovných miest.

Vedenie mesta diskutovalo s generálnym riaditeľom Larsom Kryom a viceprezidentom Martinom Hanssonom o plánoch spoločnosti a možnostiach budúcej vzájomnej spolupráce. Zástupcovia spoločnosti vyzdvihli potenciál Košíc a v prípade príchodu do metropoly východu sa chcú aktívne podieľať na rozvoji mesta Košice.

Príchod a integráciu spoločnosti Nexer Group do miestneho podnikateľského ekosystému by do budúcnosti uľahčila aj novovzniknutá mestská nezisková organizácia Business Košice.

Košický Štandard oslovil kvôli investícii Slovenskú agentúru pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), ktorá v zastúpení Simony Čerešníkovej uviedla takéto stanovisko: „Agentúra SARIO sa nevyjadruje ku konkrétnym neuzavretým projektom. Projekty môžu byť v rôznom štádiu rozpracovania, niektorí investori už mohli rozhodnutie o lokalizácii prijať, iní nie. Z tohto dôvodu agentúra SARIO nezverejňuje podrobnosti o projektoch, až do času, kým investor nezačne podnikať konkrétne kroky smerujúce k úspešnému etablovaniu sa na Slovensku.“

(Mesto Košice, Dolinská)

Foto: Miroslav Vacula

Foto: FB Košice – Mesto Košice
Foto: FB Košice – Mesto Košice
Foto: FB Košice – Mesto Košice

Ďalšie články