Ortopéd Milan Jarabák: Opätky nie sú prirodzená obuv a chrbticu vám zničí aj nadváha

Mudr. Milan Jarabák s pacientom

KOŠICE – Výber vhodnej obuvi je kľúčovým faktorom pre udržanie zdravia nôh. Podľa skúseného ortopéda Milana Jarabáka čelia ľudia problémom, ktoré sú často spôsobené nesprávnym výberom topánok či nedostatkom pohybu. S Košickým Štandardom sa podelil nielen o rady pre ženy, ktoré nosia „opätky“, ale aj o odporúčania, ako sa deformáciám kĺbov, nôh či chrbtice vyhnúť.

Aký tvar má mať správna obuv a naopak, aké topánky škodia?

Obuv by mala byť adekvátne široká. Dlhodobé nosenie úzkych topánok alebo topánok na vysokých opätkoch môže spôsobiť deformácie kostí a bolesti v kĺboch, členku, kolene a bedrovom kĺbe. Najhoršie sú príliš vysoké opätky, ktoré deformujú nohu, hlavne keď sú topánky pri prstoch úzke. Špicaté topánky, ktoré stláčajú prsty, môžu mať negatívny vplyv na priečnu klenbu nôh. Žena, ktorá ma obuté opätky, má zároveň pokrčenú nohu v kolene, v bedre a nestojí vôbec prirodzene. Čím je opätok vyšší, tým viac je telo zaťažené. 

Čo si myslíte o schopnosti žien znášať utrpenie spojené s nosením vysokých opätkov?

Niektoré ženy sa k tomu postavia ako moja manželka: Kúp mi hocijaké, ja vydržím tú bolesť. Ženy chcú svoju krásu vylepšiť práve o vysoké opätky, a preto ochotne dokážu trpieť, aj keď im nie je takýto typ obuvi pohodlný. S pribúdajúcim vekom je to mučenie stále o niečo väčšie a ženy dokážu stále menej a menej znášať tú bolesť. Samozrejme, viac si zničí nohy žena, ktorá má o niekoľko kíl viac a pre ktorú sú tie opätky väčšie zaťaženie a spôsobujú jej väčšiu bolesť, ako dievčatá, ktoré majú ideálnu váhu.

Bolesť nôh po nosení topánok s opätkom. Zdroj: freepik/fabrikasimf

Ako by ste vysvetlili zvyk niektorých žien nosiť vysoké opätky? Má to podľa vás vplyv na ich pohodlie a stabilitu pri chôdzi?

Niektoré ženy tvrdia, že nevedia chodiť v topánkach, ktoré opätok nemajú. Je to preto, že sa kvôli opätkom skráti achilovka a majú pocit, že padajú dozadu. Ale keď sa ich opýtam, že či potom aj doma chodia v opätkoch, tak povedia, že nie, chodia naboso. Takže je to zvyk a je to o tom, v čom je žena naučená chodiť. Preto keď je žena naučená na vysoké opätky už dlhodobo, odporúčam postupne ich výšku znižovať.  

Existujú nejaké výnimky, keď sa vysoké opätky odporúčajú?

Existujú diagnózy, pri ktorých sa dočasne opätok odporúča, ale nie je to prehnané a je to naozaj len dočasné a krátkodobé. Je samozrejme tiež iné, keď si dáte vysoké opätky na nejakú slávnosť, a keď ich nosíte niekoľko rokov dennodenne. Tie deformity, bolesti a kŕčové žily neskôr určite prídu.

Ako ovplyvňuje súčasný spôsob života zdravie kĺbov?

K preťažovaniu kĺbov výrazne prispieva zvyšovanie hmotnosti. Celkovo dnes vážime viac, ako sme vážili pred 30 rokmi. Dnešní ľudia sú prilepení k obrazovkám a v zásade je naša generácia pohodlná, a teda „pribratá“. Všetci by sme sa mali trošičku viac hýbať. Základ je aj naučiť mladú generáciu, aby boli pohyb a šport ich každodennou aktivitou. Celkovo to pôsobí dobre na fyzickú aj psychickú stránku človeka.

Čo v takomto prípade odporúčate pacientom?

Pacientom stačí, aby začali pravidelne chodiť a upravili si stravu. Mnohí začnú behať, čo nie je dobré, pretože ich viac začnú bolieť kĺby a ešte si ich skôr zničia. V tomto prípade je bezpečnejšia cyklistika. Existuje však slogan Profesionálnym športom k trvalej invalidite, takže treba vedieť, kde je tá hranica. Nejde o to, aby ste urobili niekoľkotisíc krokov každý víkend a v ostatných dňoch sa nebudete hýbať. Občas žena v domácnosti, ktorá behá každý deň hore-dole, sa hýbe viac, ako muž, ktorý ide na prechádzku, a potom zvyšok dňa sedí alebo leží.

Prechádzka Zdroj: freepik/schantalao

Ako vek ženy ovplyvňuje jej preferencie v oblasti obuvi?

Čím je žena staršia, tým viac uprednostňuje tvrdšiu platformu. Keď budete chodiť celý deň po meste, tak vám bude viac vyhovovať polotrekingová obuv, kde budete menej nohu ohýbať a vydržíte v nej viac ako v bežeckých botaskách, ktoré sú mäkučké. Aj niektorí mladí ľudia dnes uprednostňujú trampky, čo je oproti lodičkám oveľa lepšia obuv.

Čo robíte, ak sa pacient ani vo vami odporúčanej obuvi necíti dobre?

Pre mňa je najhlavnejšie to, ako sa pacient v topánkach cíti. Ja môžem pacientovi ponúknuť neviem akú úžasnú topánku, ak sa v nej nebude cítiť komfortne, nemôžem ho presviedčať. Pocit pacienta je naozaj rozhodujúci.


Ďalšie články