Po požiari v univerzitnej nemocnici je to jasné. Už včera bolo neskoro 

Foto: UNLP-poziar-2 Foto: UNLP po požiari

KOŠICE – Minulotýždňový (7. marca) požiar v monobloku Univerzitnej nemocnice L. Pasteura bol mementom a zdvihnutým prstom. Teraz je na odborníkoch, aby vyšetrili príčiny, no zároveň pracovali aj na odstránení nedostatkov.

Požiar sa tentoraz zaobišiel bez obetí, „len“ so zranenými. Vďaka statočnosti personálu, ktorý pomáhal s evakuáciou, aj profesionalite hasičov aj záchranárov. Lenže nemalo by sa to skončiť iba tým, že prípad sa po vyšetrení oficiálne uzavrie.

Treba sa zamyslieť nad tým, či boli (a aj sú) niektoré veci nastavené dobre. Požiar vypukol na štvrtom poschodí monobloku nemocnice na Triede SNP, kde je psychiatrické oddelenie.

A hneď tu sme pri prvom probléme. Lebo tu na seba narážajú požiarne predpisy a špecifiká psychiatrického oddelenia. Ďalšia otázka je, prečo je psychiatrické oddelenie na štvrtom poschodí monobloku, a gynekológia a pôrodnícke oddelenie na najvyššom, resp. druhom najvyššom poschodí?

Tým pádom je v prípade požiaru evakuácia z najvyššieho poschodia o to ťažšia. To nie je výčitka, personál, hasiči a záchranári robili, čo mohli.

Týka sa to aj detí v inkubátoroch, ktoré neboli evakuované. V tomto prípade nebol najväčším ohrozením oheň, boli to dym a splodiny. Vybrať deti z inkubátorov a niesť ich cez zadymenú chodbu von, kde je chladno, by v situácii, ktorá nastala, vôbec nebol dobrý nápad. Problém je ale inde.

A to v tom, že Oddelenie neonatologickej intenzívnej medicíny patrí pod Detskú fakultnú nemocnicu Košice. No tá si kvôli nedostatku priestoru len prenajíma časť poschodia monobloku univerzitnej nemocnice. Treba si uvedomiť, že „Nová nemocnica“ nie je už dávno nová.

Monoblok s výškou 85 metrov bol dokončený, resp. otvorený v roku 1981. Odvtedy ubehlo vyše 40 rokov, no v budove sa toho veľa nezmenilo.

Spomínaná Detská fakultná nemocnica je prakticky hneď vedľa, no nemá dosť priestorov. Nejaké by síce mali v dohľadnej dobe pribudnúť, no je otázne, či sa tento problém definitívne vyrieši.

V posledných mesiacoch neustále počúvame o tom, kde má pribudnúť nová nemocnica, či aspoň pavilón. O Košiciach prakticky ani ťuk. Nič. Pritom tu je koncová nemocnica pre celé východné Slovensko. To má vyše 1,6 milióna obyvateľov. Je zarážajúce, že tu sa o novej nemocnici nič nehovorí. Naozaj ju netreba?


Ďalšie články