V mestskom zastupiteľstve je opäť rušno. Poslanci prelomili veto primátora

Mestské zastupiteľstvo 12. 3. 2024 Poslanci dnes prelomili veto primátora. Foto: Boris Macko

KOŠICE Zasadnutie mestského zastupiteľstva je už tradične pestré. Slovné prekáračky medzi poslancami a primátorom sú už jeho klasickou súčasťou. Poslanci však dnes dosiahli niektoré svoje ciele.

Prvý je prelomenie veta primátora, ktorý nepodpísal niekoľko uznesení odsúhlasených poslancami na mimoriadnom februárovom zasadnutí. Predchádzala mu už tradičná slovná prestrelka medzi niektorými poslancami a primátorom.

Prvým uznesením, pri ktorom prelomili veto, bola informácia o strategických projektoch. Druhým bol návrh na to, aby bola frekvencia riadnych zasadnutí mestského zastupiteľstva každé dva mesiace, a to aj počas letných, resp. „prázdninových“ mesiacov.

Najviac emócií vzplanulo v diskusii o poslednom uznesení týkajúcom sa vstupu mestských poslancov na magistrát. Vidia problém v tom, že aj v prípade, že chcú riešiť na magistráte pracovnú agendu, musia sa hlásiť primátorovi, prípadne riaditeľovi magistrátu.

„Je normálne, aby sa človek vopred ohlásil riaditeľovi magistrátu. Pracovníkom prideľuje prácu riaditeľ magistrátu, ktorý zodpovedá za jeho fungovanie,“ povedal primátor Jaroslav Polaček.

„My sme predsa tiež samospráva. Nikto z nás tu predsa nechce zadávať prácu zamestnancom magistrátu. No tiež potrebujeme riešiť podnety občanov a poslaneckú agendu,“ kontroval poslanec Ladislav Lörinc.

Napriek dlhej výmene názorov a prosbám primátora napokon poslanci drvivou prevahou jeho veto prelomili.

Nečakane búrlivá diskusia sa strhla pri návrhoch na udelenie Ceny mesta Košice pre jednotlivcov a kolektívy. Podľa niektorých poslancov komisia nerozhodla objektívne, pričom poslanci sami nevedia, kto bude ocenený. Zoznam mien je totiž zatiaľ neverejný.


Ďalšie články