700 nových bytov, podzemné parkovisko. Projekt WatsoNova navyše zbaví Košice zanedbaného areálu

nove byty kosice Mesto mení svoju tvár. Pribudne nová mestská štvrť pri Kalvárii. Foto: Koláž Redakcia

KOŠICE – Nová mestská štvrť, ktorá sa rozvíja priamo pod Kalváriou v Košiciach, predstavuje ambiciózny projekt skupiny CTR. Sľubuje posunúť štandard bývania na novú úroveň.

Brownfield po bývalých Východoslovenských tlačiarňach s rozlohou viac ako 30 000 m2 má byť transformovaný na modernú polyfunkčnú oblasť s celomestským významom, čo by malo prispieť k celkovému rozvoju mesta.

Spoločnosť CTR má za sebou úspešnú históriu realizácie významných projektov v Košiciach. Patria k nim polyfunkčný komplex Multicenter Košice, ktorý zahŕňa servisované apartmány Košice Rental Apartments a Business Centre Košice, ako aj Rezidencia pri Radnici, alebo ich najaktuálnejší projekt Rezidencia Albelli.

Vyrastie nám v meste nová mestská štvrť. Foto: watsonova.sk

Tento projekt pomôže Košiciam zbaviť sa zanedbaného areálu a nahradí ho atraktívnou súčasnou zástavbou. Spolupráca s renomovanými architektonickými ateliérmi vrátane českého ateliéru Kuba & Pilař architekti poskytla projektu neoceniteľný dizajnový prínos.

Ján Horváth, generálny riaditeľ CTR Holding, zdôrazňuje dôležitosť tejto spolupráce: „Táto forma spolupráce je v developmente bežná a náš vzťah a spoluprácu s oboma spoločnosťami si veľmi ceníme. Samozrejme, že táto spolupráca nie je jednorazová, ale dlhodobá,” avizuje.

Náhľad do projektu. Foto: watsonova.sk

Medzinárodná architektonická súťaž, v ktorej zvíťazil český ateliér Kuba & Pilař architekti, podčiarkuje výnimočnosť projektu a jeho ambíciu stať sa inovatívnym symbolom moderného mestského života.

Spoločná práca s miestnymi architektmi zo štúdia KOPA-DESIGN zabezpečuje, že návrh bude zohľadňovať nielen globálne trendy, ale aj miestne potreby a charakteristiky.

Projekt WatsoNova bude využívať výbornú polohu ako svoju hlavnú výhodu. Jeho umiestnenie na pomedzí mestskej časti Košice-Staré Mesto je kľúčové, aj keď sa oficiálne radí do mestskej časti Košice-Sever.

Porovnanie pohľadu na pozemok, kde stálo technické zázemie objektu. Foto: watsonova.sk

Projekt v konečnom dôsledku prinesie približne 700 nových rezidenčných jednotiek a viac ako 6-tisíc metrov štvorcových obchodných prevádzok a služieb. Okrem toho bude jeho súčasťou aj podzemné parkovisko, čo ešte viac zvýši jeho príťažlivosť a pohodlie pre obyvateľov a návštevníkov.

Časť projektu zahŕňa modernizáciu Watsonovej ulice a rekonštrukciu dopravnej infraštruktúry celého Festivalového námestia. Dôraz sa kladie na podporu pešej infraštruktúry a cyklistických trás, čím sa zvyšuje atraktivita oblasti pre obyvateľov a návštevníkov.

Celková výstavba je plánovaná v niekoľkých etapách, pričom prví obyvatelia by sa mohli do nových bytov nasťahovať v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov.

Projekt WatsoNova je považovaný za kľúčový krok v rozvoji mesta Košice a príklad efektívneho využitia brownfieldových území pre modernizáciu a urbanizáciu.


Ďalšie články