Staň sa čaro kúzelné, oži telo drevené. Pinokio si podmaní malých aj veľkých

hra pinokio Pinokio chytí za srdce malých aj veľkých divákov. Foto: Joseph Marčinský

KOŠICE – Na scéne Bábkového divadla v Košiciach ožila opäť nezabudnuteľná rozprávka Pinokio. Inscenácia plná farieb, dobrodružstva a morálnych ponaučení vyzdvihuje dôležité hodnoty života a prenáša ich do sŕdc detí aj dospelých.

V kútiku histórie Bábkového divadla v Košiciach sa znovu otvára stránka príbehu o Pinokiovi, drevenej bábke, ktorá sa odvážila snívať o živote. Táto „nesmrteľná rozprávka“ vstúpila na javisko štvrtýkrát v histórii divadla.

Carlo Collodi, taliansky spisovateľ pre deti, dal svetu postavičku Pinokia, ktorý sa stal ikonou prenikajúcou nielen knihami, ale aj filmami, hračkami a bábkovými predstaveniami.

Foto: Joseph Marčinský

Výnimočný dramaturg inscenácie a umelecký šéf divadla Ivan Sogel sa s našou redakciou podelil o svoje pohľady na túto kúzelnú produkciu.

Príprava inscenácie podľa jeho slov nie je iba o réžii, ale aj o tom, ako režisér spolupracuje so scénografkou, ako kvalitne pripravia režijno-výtvarnú koncepciu, akého si vyberie hudobného skladateľa, akú hudbu mu skomponuje, akých hercov má k dispozícii a ako si porozumie s celým tímom tvorcov, aké podmienky má v konkrétnom divadle a pod.

Udržať pozornosť najmenších divákov je náročná úloha, no práve táto výzva tvorcov inšpiruje.

Foto: Joseph Marčinský

Deti sú mimoriadne pozorné a spontánne publikum, ktoré vie inscenáciu obohatiť svojimi reakciami.

„Skúsenosti s interakciou detského publika máme na každodennej báze a sme veľmi radi, keď deti spontánne reagujú, keď sa zapájajú do diania na scéne, často ich k tomu vyzývame, a niekedy ani nemusíme, pretože deti sú naozaj veľmi vďačné, mimoriadne pozorné a spontánne publikum. Na rozdiel od dospelých,“ prezradil nám umelecký šéf.

Foto: Joseph Marčinský

Inscenácia Pinokio v Bábkovom divadle v Košiciach vychádza z klasického príbehu o drevenej bábke, ktorá túži po živote.

Pinokio je symbolický hrdina, s ktorým sa deti môžu stotožniť. Jeho dobrodružstvá, nástrahy a rast sú ako zrkadlo pre každého diváka, deti aj dospelých. Pinokio nás učí, že cesta k múdrosti a životu je plná prekvapení a výziev.

Slová dramaturga Ivana Sogela nám pripomínajú, že príbeh Pinokia nie je len o drevenej bábke, ale aj o nás všetkých.

Každý z nás prechádza svojou vlastnou cestou, čelí výzvam a učí sa zo života. Pinokio nám pripomína, že na sny by sme nemali zabúdať ani v dospelosti a že každý z nás môže byť hrdinom svojho vlastného príbehu.

Foto: Joseph Marčinský

Posolstvo príbehu o Pinokiovi nás vedie k zamysleniu nad tým, prečo klameme a aký je význam pravdy v našich životoch.

Pinokiove klamstvá, vďaka ktorým mu rastie nos, sú poučením o dôležitosti čestnosti a zodpovednosti za svoje činy. Príbeh nás inšpiruje k premýšľaniu o tom, ako sa správame voči druhým a aký je význam našich rozhodnutí.

Bábkové divadlá majú výnimočnú schopnosť priblížiť príbehy deťom a sprevádzať ich na ceste do sveta fantázie a morálnych ponaučení. Inscenácia Pinokio v Bábkovom divadle v Košiciach je jednou z tých magických chvíľ, ktoré deti zasvätia do krásy umenia a rozvíjajú ich kreativitu.

Príbeh Pinokio ostáva v srdciach detí a dospelých, pretože je to príbeh o živote, o raste, o sne, ktorý sa stal skutočnosťou. Ako drevená bábka, aj my máme možnosť premeniť svoje sny na skutočnosť a naplniť svoj život mágiou a pravdivými hodnotami.


Ďalšie články