Chystáte sa na extrémnu krížovú cestu? Na toto sa musíte pripraviť

337711495_739724054194752_4329201596421229839_n Extrémna krížová cesta 2023. Zdroj: ekc.sk

KOŠICE – Extrémna krížová cesta je duchovná aktivita, ktorá sa koná v rámci pôstneho obdobia. Pozostáva zo 14 zastavení, pri ktorých si účastník číta jednotlivé rozjímania a putuje trasou dlhou minimálne 30 kilometrov. Trasa vedie z väčšej časti po lesných a poľných cestách a prechádza sa ňou počas celej noci. V roku 2023 prebiehala na 11 miestach na Slovensku a zúčastnilo sa na nej 1 390 ľudí.

Extrémna krížová cesta cesta sa tohto roku uskutoční v noci v piatok 22. marca. Tí, ktorí sa na ňu rozhodnú ísť, čelia fyzickým aj duchovným výzvam, ktoré ich posúvajú za vlastné hranice. O skúsenosti s EKC sa s Košickým štandardom podelili aj Richard s Nikolou.

Prečo vôbec ísť na extrémnu krížovú cestu?

Minuloročný účastník Richard Kitľan vyjadril svoju ochotu zúčastniť sa aj tohtoročnej EKC. „Idem, pretože Žiť naplno sa oplatí“, odvolal sa na známe heslo EKC, povzbudzujúc tak ostatných, aby sa pridali k tejto zážitkovej udalosti.

Minuloročná účastníčka Nikoleta Ratvajová zdôraznila duchovný aspekt EKC. „Keď sa obzriem späť, viem, že mi počas cesty horelo srdce. Viem, že Ježiš išiel so mnou. Viem, že by som bez jeho milosti krížovú cestu nikdy nedokončila,“ dodala Nikoleta s tým, že odporúča, aby si EKC vyskúšal každý.

Extrémna krížová cesta 2023 Zdroj: ekc.sk

Čo si vziať na EKC?

Nezabudnite si so sebou zobrať dostatok jedla a pitia, ako aj energetické doplnky. Pokúste sa, aby sa vám zmestilo všetko do jedného ruksaku a pamätajte, že čím väčší náklad nesiete, tým skôr sa môžete unaviť. Teplé termo oblečenie, pršiplášť, kvalitné ponožky a vhodné turistické topánky sú absolútnou nutnosťou.

Dôležitý je nabitý telefón, prípadne aj záložná powerbanka. Budete putovať v noci, tak si určite vezmite baterku alebo čelovku. Do ruksaku si tiež pribaľte aj základné lieky, obväzy a reflexné prvky. Nezabudnite ani na vlastný drevený kríž, ktorý budete niesť so sebou.

Ako sa pripraviť na nepredvídateľné situácie?

Riziká spojené s EKC sú na vlastnú zodpovednosť, takže pri určitých situáciách budete odkázaný na vlastnú silu a pomoc. Práve preto je dôležité ísť s niekým v skupinke. Dopredu informujte svojich blízkych, aby poznali vašu trasu a plány a zabezpečte si spôsob, ako sa vrátiť domov v prípade, že sa trasu rozhodnete prerušiť. Určite si naštudujte svoju trasu a stiahnite si aplikáciu mapy.cz. Uložte si do telefónu dôležité čísla, vrátane čísel na záchranu.

Extrémna krížová cesta 2023 Zdroj: ekc.sk

S akými výzvami sa môžeme na EKC stretnúť?

Okrem rizík môžu byť pre nás výzvou aj banálne veci. Richard spomenul, že počas minuloročnej cesty čelil rôznym ťažkostiam: „Boli momenty, keď som bol šťastný z toho, že som na tejto akcii, no prišli aj chvíle, kedy som toto rozhodnutie ľutoval, najmä keď bolo treba šliapať do kopca,“ spomína na náročný terén a nepriaznivé počasie.

Podobne aj Nikola sa stretla so svojimi vlastnými výzvami: „V jednom úseku ma začal tlačiť batoh. Každým krokom bol ťažší a ťažší a ja som si priala len ho dať dole. Vtedy som vnímala, ako mi Boh hovorí, že presne to vždy robím so svojím krížom.“

Ako sa počas EKC správať?

Počas EKC platí zásada mlčania od prvého zastavenia. Nepísaným pravidlom je byť ohľaduplným k ostatným a rešpektovať ich súkromie, aby mohli naplno prežiť krížovú cestu.

Extrémna krížová cesta 2023 Zdroj: ekc.sk

Čo vo vás tento zážitok zanechá?

Napriek všetkým náročnostiam EKC prináša aj hlboké zmysluplné zážitky a ponaučenia. Richard reflektoval: „EKC mi prehovorila do môjho života. Je potrebné neprestať kráčať ďalej životom, a to napriek situácii, v ktorej sa nachádzam. Toto je taký môj ‚message‘, ktorý si odnášam z minuloročnej EKC.“

„Po prejdení EKC nemôžete zostať rovnaký. Kráčať celú noc v únave, tme, zime, po lese a blate vo vás jednoducho musí niečo zanechať. Verím že som si odtiaľ odniesla mnoho požehnania a zážitok na celý život,“ dodala na záver Nikoleta.

Trasy EKC

Účastníci si budú môcť vybrať medzi dvoma trasami. Zelená trasa má dĺžku 33 kilometrov a je zasvätená Sv. Matúšovi apoštolovi. Dlhšia, červená trasa má dĺžku 41 kilometrov a prevýšením 1 135 metrov a je zasvätená svätým Košickým mučeníkom.

Krížová cesta sa začína v Kostole Kráľovnej Pokoja v Košiciach-Juh a končí sa v Kostole Sedembolestnej Panny Márie na košickej Kalvárii.


Ďalšie články