Predseda KSK Trnka na margo obvinenia: Absurdistan

Trnka zastupiteľstvo Predseda KSK Rastislav Trnka čelí ďalšiemu obvineniu. Foto: Boris Macko

KOŠICE – Na ostatnej tlačovej besede Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) informoval prokurátor Ondrej Repa o novom obvinení predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislava Trnku. Spolu s ním sú obvinení aj politik György Gyimesi a advokátka Iveta Rajtáková.

Predseda KSK tak čelí ďalšiemu obvineniu. „Obvinenie je nezákonné, a preto bola podaná sťažnosť. K žiadnej škode neprišlo, a ani nemohlo prísť. Predseda to celé považuje za absurdistan, čo dokazuje aj spôsob medializácie neverejného prípravného konania zo strany prokurátora Repu,” uvádza sa vo vyhlásení Trnku, ktoré Košickému Štandardu poskytla hovorkyňa KSK Katarína Strojná.

Ďalším obvineným je politik a bývalý poslanec Národnej rady SR György Gyimesi. Pre TASR uviedol, že mu zatiaľ nič nebolo doručené a nevie, voči čomu sa brániť. „Nie som si vedomý spáchania žiadneho trestného činu,“ podotkol. Skonštatoval, že na úrade KSK pracoval krátko ako referent, čiže nerozhodoval o tom, čo a za koľko sa bude obstarávať. Podľa vlastných slov našiel na webe kraja len jednu zákazku s nízkou hodnotou.

Pre portál Pluska dodal, že obvinenia sú šialené. „Niekto zrejme spravil veľmi veľkú nadprácu, zrejme za to, že som opustil OĽaNO. Ja som na kraji robil dva mesiace, bol som radový zamestnanec a ani som nerozhodoval o veľkých veciach. Tuším len do výšky 50-tisíc eur,“ bránil sa Gyimesi s tým, že zatiaľ mu obvinenie nebolo doručené. Ak sa tak stane, plánuje urobiť tlačovku.

Na ďalšie obvinenie predsedu KSK zareagoval aj krajský poslanec Miloš Ihnát, ktorý už poukázal na pochybenia týkajúce sa zmluvy o prenájme strojov pre Správu ciest KSK za 30 miliónov eur.

„Ako poslanec zastupiteľstva KSK sa veľmi hanbím za stoku obvinení, ktoré predseda KSK berie ako určitú ‚hru‘ a skôr zábavu a smeje sa im. Kauza za kauzou. Vicežupani to majú akosi skôr na háku – očakávajú novú plaváreň, nové kúpele a nový skejtpark na KVP a koalícia pod vedením pána poslanca Patakyho detto na háku. Tak posúvame náš kraj. Hanba,“ uviedol Ihnát pre Košický Štandard.

K téme sa ešte v najbližšom čase vrátime.


Ďalšie články