Schusterov projekt v Košiciach. Položia ho krčmy a arogancia jedného z remeselníkov?

Ulička remesiel Ulička remesiel stráca rokmi svoj pôvodný kolorit a atmosféru. Foto: Tasr/Daniela Pirschelová

KOŠICE – Medzi atrakcie centra metropoly východu patrí už mnoho rokov Ulička remesiel na Hrnčiarskej. Otcom myšlienky bol vtedajší primátor Košíc Rudolf Schuster, ktorý chcel takýmto spôsobom priblížiť nielen turistom, ale aj domácim čaro toho, čo bolo príznačné pre mesto a jeho okolie v minulosti. Inšpiráciu našiel u našich západných susedov. Nepredpokladal však, že rokmi sa bude toto ikonické miesto spájať skôr s kadejakými kauzami ako ľudovými remeslami.

Najnovšie sa hovorí o svojvoľnom konaní umeleckého kováča a zároveň vicestarostu MČ Staré Mesto Vladimíra Eperješiho, ktorý osadil bez povolenia pred svoj obchod obrovskú gýčovitú podkovu. Okrem nej inštaloval v uplynulom období svoje „diela“ kde-kade po meste. Hoci to znie možno až neuveriteľne, vyzerá to tak, že zatiaľ s ním nikto z kompetentných nedokáže urobiť poriadok.

Bývalý primátor, neskôr slovenský prezident Rudolf Schuster neskrýva nespokojnosť s takýmto konaním remeselníka a zároveň politika. „Ide zlým príkladom ľuďom, ktorí sa môžu ním inšpirovať. Podľa zásady, keď môže on, tak aj ja! Pri zrode košickej uličky som veril, že v našom meste budeme mať podobnú atrakciu ako je Zlatá ulička v Prahe. Práve ňou som sa inšpiroval v deväťdesiatych rokoch. Bolo úžasné sledovať tam davy turistov, ako obdivujú výrobky remeselníkov a umelcov, z ktorých mnohé nikdy predtým nevideli,“ vysvetľuje autor nápadu s dôvetkom, že košický projekt vylepšili a zatraktívnili.

„Súčasťou každého domu remeselníka sú aj obchod, súkromný byt majstra a dielňa. Návštevník cez akýsi balkón – mini galériu môže nahliadnuť do dielne a sledovať remeselníka pri práci,“ vysvetľuje.

Mrzí ho, že miesto je v súčasnosti skôr uličkou krčiem ako remesiel. „Najmä vstup od Vodnej ulice vôbec nevyzerá reprezentatívne, najšťastnejšie nie je ani vyústenie zadných dvorov gastropodnikov sídliacich na Kováčskej, do Uličky remesiel. Škoda, že namiesto rozvoja a zveľaďovania táto atrakcia upadá, a viac ako remeslá ju za ostatné roky zviditeľňuje niečo iné,“ neskrýva znechutenie.

Stránka Visit Košice pozýva turistov na návštevu slovami: „Cestujte v čase a vydajte sa na spoznávanie miestnych remeselníkov v rozkošnej Uličke remesiel na Hrnčiarskej. Je domovom viacerých umelcov a prevádzok – príďte na šálku voňavej kávy do Hoblina Gallery (zo stolárstva je dnes ateliér sochára Petra Pála, pozn. red.), debatujte o čare habánskej keramiky s tunajším hrnčiarom, nasávajte vôňu rastlín v bylinkárstve. O pekárovi, brašnárovi – obuvníkovi, kováčovi, predajcovi šperkov a drahých kameňov, ale ani o Dome remesiel tam nie je ani slovo.

Aktuálny stav uličky vôbec nekorešponduje s textom pozvánky adresovanej návštevníkom Košíc. Mnohí turisti sú sklamaní zo špiny, počarbaných stien a neporiadku. Očakávali iné, v prvom rade najmä dodržiavanie otváracích hodín.

Ulička je špinavá. Zlým dojmom pôsobia steny a okná s grafitmi. Zdroj videa Daniela Pirschelová

Na sociálnej sieti niektorí komentujúci napísali, že remeselníkom, ktorí nerešpektujú pravidlá, by malo mesto stopnúť prenájom, prípadne uličku celkom zrušiť.

V snahe zistiť, aký je jej prínos pre mesto, sme kontaktovali komunikačné oddelenie magistrátu. Po urgenciách sme sa dozvedeli: „Stavebník Vladimír Eperješi bol v minulosti opakovane vyzvaný, aby predložil doklady o tom, že dodatočné povolenie predmetných stavebných úprav nie je v rozpore s verejnými záujmami, najmä s osobitnými predpismi,“ uvádza sa v stanovisku.

Kováč podľa mesta na výzvy nereaguje, zásielky nepreberá, ani inak neposkytol súčinnosť Stavebnému úradu. Preto mu tento mesiac opätovne zaslali výzvu.

S dodatkom, že vedenie Bytového podniku mesta Košice prešetruje podnet týkajúci sa činnosti kováča v Uličke historických remesiel. „Onedlho by mali byť známe výsledky, na základe nich budeme postupovať ďalej.“

Podkova pred obchodom kováča zasahuje do uličky a podľa Košičanov vôbec neladí s prostredím. Zdroj videa Daniela Pirschelová

Otázky o výške nájmov jednotlivých remeselníkov, ich poslednej úprave, mestskej kontrole využívania priestorov na účely spojené s jednotlivými remeslami (v minulosti istý nájomník prevádzkoval namiesto dielne krčmu, pozn. red.) a či mesto neuvažuje o zrušení uličky, zostali nezodpovedané.

Sprievodca turistov Košicami Milan Kolcun je za to, aby ulička ostala zachovaná. „Vždy na konci sprevádzania dávam turistom tipy, čo si môžu pozrieť. Hrnčiarska ulica medzi nimi nikdy nechýba. Aj takto sa ju snažím zviditeľniť a spropagovať,“ povedal Kolcun.

Kamarátky, bývalá vicemiss, v súčasnosti PR manažérka a hovorkyňa Národného divadla Košice Andrea Tatarková a majiteľka módneho butiku, návrhárka, stylistka Svetlana El Halawany, majú v meste niekoľko mimoriadne obľúbených lokalít, patrí medzi ne aj spomínaná ulička.

„Rady zájdeme najmä do pekárničky. V lete, keď sa dá posedieť aj v exteriéri, sa tu často stretávame s priateľmi pri dobrej káve a niečom sladkom. Teraz sme navštívili kaviarničku Hoblina,“ hovoria šarmantné Košičanky. Spomenuli, že kolorit tohto miesta sa rokmi výrazne zmenil. „Nevládne tu už taký čulý turistický ruch ako predtým. Neraz sa stalo, že dvere niektorých obchodíkov boli zatvorené, a to aj napriek tomu, že na ozname pri vstupe bolo uvedené niečo iné,“ podelili sa s nie príliš pozitívnymi skúsenosťami.

Pochvalu si však od obidvoch dám vyslúžili bylinkáreň, hrnčiarstvo, brašnárstvo – obuvníctvo a, samozrejme, pekáreň.

O projekte. Mesto zrekonštruovalo päť rodinných domov tak, aby v nich bolo možné prevádzkovať remeselné dielne. V roku 1999 sa začala písať história Uličky remesiel. Výška investície bola v tých časoch nepredstaviteľná – 55 miliónov korún. Keď sa metropola východu stala Európskym hlavným mestom kultúry 2013, ušlo sa na rekonštrukciu uličky 880-tisíc eur. Na otázku, aký bude jej ďalší osud, mesto neodpovedalo.


Ďalšie články