Dobrodružstvo, krásna príroda či láska k zvieratám. To všetko ponúka Čarovný majer a Kone

Čarovný majer a kone Návšteva tohto čarovného miesta poteší nielen malých, ale aj veľkých. Foto: Lucia Miková

KOŠICE – Majiteľka Čarovného majera a Kone Lucia Miková nám otvorila dvere do jedinečného miesta pri Košiciach vo Vyšnej Hutke. Len pár kilometrov od ruchu mesta sa snúbi krása prírody s túžbou po dobrodružstve a spája sa ľudská duša s láskou k zvieratám.

Lucia nám priblížila, ako sa na Čarovnom majeri starajú o kone a ako tieto zvieratá pomáhajú nielen deťom, ale aj dospelým po fyzickej aj psychickej stránke.

„Na našom majeri sa vždy hospodárilo a chovali sme zvieratá. Momentálne chovám kone a kozičky. Chodia k nám jazdiť prevažne deti, jazdenie je rekreačné a zážitkové. Jazdíme celoročne. Pre deti organizujeme rôzne tematické a zážitkové akcie ako napríklad Mikulášske jazdenie, Jesenný karneval s koníkmi, opekačka spojená s jazdením, kúpanie koní v rieke a iné. Robíme pre deti aj tábory a zážitkové dni na majeri a pravidelne každý víkend mávame krúžky Deti a kone,“ prezradila majiteľka majera pre našu redakciu.

O kone sa na majeri starajú s veľkou láskou a dbajú aj o to, aby deti spoznali starostlivosť o tieto zvieratá. „Deti sa učia, ako si koníka nachystať na jazdu, ako ho správne očistiť, nasedlať, nauzdiť. Učia sa ako očistiť kopytá, učia sa teóriu o jazdeckej výstroji a všetky bežné veci o koníkoch,“ dodala Lucia.

Deti sa teda naučia, ako sa treba správať pri koňoch, v stáde koní, kŕmia kone a, samozrejme, jazdia. Vďaka láske a vášni k týmto zvieratkám vznikajú krásne priateľstvá a nezabudnuteľné dobrodružstvá.

Čarovný majer ponúka neopakovateľnú atmosféru, kde čas plynie iným tempom. „Čarovný majer je naozaj čarovný, každý, kto k nám zavíta, má možnosť na chvíľu zastaviť čas a len tak plynúť, precítiť prepojenie prírody a zvierat a dýchať vôňu slobody. Deti od nás častokrát nechcú ísť domov, tak sa tu dobre cítia, a to je pre nás tou najväčšou odmenou,“ prezradila viac.

Kone majú na majeri dostatok priestoru na pohyb a oddych. „Naše kone majú nádherné veľké výbehy, majú k dispozícii drevené boxy, ktoré sú vždy otvorené, a tak majú možnosť sa slobodne rozhodnúť, či chcú byť dnu alebo von. Väčšinu času trávia vonku, dnu prídu iba zriedka. Koníkom sa pravidelne robia kopytá, korektúra kopýt od profesionálnych podkúvačov a sú pravidelne očkované a odčervované. Veterinár im robí aj pravidelné zubné ošetrenia,“ vysvetľuje Lucia.

„V našom stáde sú rôzne plemená, väčšinou ale kríženci. Máme aj dvoch poníkov, na ktorých jazdia detičky už od 3 rokov. Náš najmenší poník sa volá Pejko a je to Shetlandský poník. Vodkyňa stáda sa volá Sarabi, je to úžasná kobyla, od ktorej máme na majeri dve žriebätá: Šeila a Simba sú súrodenci, ktorí sa u nás narodili, a teda ich vychovávame od prvého dňa ich života. Ostatné kone v stáde som kúpila,“ pochválila sa majiteľka.

Okrem jazdenia a starostlivosti o kone majer ponúka aj možnosti fotografovania a navštevujú ho aj školy. „Náš majer navštevujú aj materské školy a základné školy. V rámci krátkeho pobytu u nás sa na koníkoch povozia a dozvedia sa o ich starostlivosti. Tiež sa u nás s koníkmi fotí: či už svadobné fotenie alebo rodinné fotky s koňmi. Okrem koníkov a kozičiek majer v sebe ukrýva veľa krásnej prírody, starobylé miesta a zátišia,“ uzatvára Lucia Miková.

Čarovný Majer a Kone je tak miestom, kde sa stretávajú láska k prírode, dobrodružstvo a terapia s konečným výsledkom – šťastné deti a spokojné zvieratá.


Ďalšie články