Keď nesedia počty a ani poslanci v laviciach

Mimoriadne zastupko obštrukcia Na zasadnutie piatkového (22. marca) mestského zastupiteľstva prišlo málo poslancov. Nebolo tak uznášaniaschopné. Foto: Boris Macko

KOŠICE – Piatkové mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva sa zmenilo na frašku. Nakoniec totiž ani nebolo. Dôvod? Neprišlo dosť poslancov.

Zastupiteľstvo tak nebolo uznášaniaschopné. Na to, aby sa vôbec začalo, by muselo v poslaneckých laviciach sedieť aspoň 22 poslancov. Prišlo ich ale iba 18. Primátor preto preložil termín mimoriadneho mestského zastupiteľstva na stredu.

„Je to dôkaz toho, že veľká časť poslancov a starostov, ktorí sú súčasne poslancami, politikárči,“ komentoval primátor neúčasť väčšiny poslancov. Už dlhšie mu leží v žalúdku, že viacerí starostovia veľkých mestských častí sú zároveň poslancami. Nuž, dá sa o tom polemizovať. Lebo na jednej strane je to pravda. Na strane druhej, sú zvolení do mestského parlamentu za svoju mestskú časť, ktorú aj zastupujú. A na tom nie je nič zlé.

Napokon, multifunkčných politikov máme na Slovensku dosť. A nielen v samospráve. Napríklad Milan Majerský je predseda KDH, predseda Prešovského samosprávneho kraja, poslanec Národnej rady SR a chce to skúsiť aj vo voľbách do európskeho parlamentu. Nie je sám, v Národnej rade SR nájdeme viacero primátorov či starostov.

No vráťme sa ku Košiciam. Vedenie mesta aj opoziční poslanci hrajú svoju hru. Niekedy pripomína šach, niekedy Človeče, nehnevaj sa a občas rovno: kto z koho. Každá hra má však svoje pravidlá.

V tomto prípade má nestranný pozorovateľ občas dojem, že už žiadne nie sú. Možno v tom lepšom prípade, že niektoré už dávno neplatia. To sa ukázalo aj v piatok, keď väčšina poslancov na mimoriadne zasadnutie jednoducho neprišla. Niektorí sa ospravedlnili, iní nie. Na obštrukciu majú právo, ale…

Ak sa zamyslíme nad tým, čo to znamená, tak je to jasné. Zo zákopu medzi primátorom a opozičnými poslancami sa stala rovno priepasť. A ak to takto pôjde ďalej, bude čoraz hlbšia. Horšie je, že pre mesto a jeho obyvateľov to neveští nič dobré.


Ďalšie články