Zo starého kina v Moldave nad Bodvou sa zrodilo Multifunkčné centrum pre deti a mládež 

431524847_399502149377258_7882496395091898759_n Foto: FB Multifunkčné centrum pre deti a mládež Moldava nad Bodvou

KOŠICE – V Moldave nad Bodvou sa konala odovzdávacia konferencia projektu s názvom Priestor nás spája – Multifunkčné centrum v Moldave nad Bodvou, ktoré spája deti a mládež minority s majoritou.

Ako informovala riaditeľka Multifunkčného centra pre deti a mládež Sylvia Strámová, hlavný pilier projektu predstavovala rekonštrukcia starého kina na Hlavnej ulici v Moldave nad Bodvou.

„Rekonštrukcia bývalého kina predstavuje zmenu funkcie objektu na multifunkčné centrum pre deti a mládež s knižnicou. Ide o úpravu dispozičného riešenia objektu s dvomi nadzemnými podlažiami, jeho dostavbu o ďalší objekt, výmenu fasádnych otvorov, zateplenie či výmenu a vyregulovanie vykurovania,“ uviedla Strámová.

Úžitková plocha sa po rekonštrukcii zväčšila o 200 metrov štvorcových na 490 metrov štvorcových. Priestor je vďaka rekonštrukcii multifunkčný a variabilný, jeho kapacita sa odvíja od typu a charakteru podujatia, ktoré v ňom bude organizované.

Projekt navrhol projekčný ateliér TERA green, s. r. o., z Bardejova a stavebné práce realizovala košická firma Sales Corp, s. r. o. Na rekonštrukcii sa pracovalo od apríla do decembra 2023.

Celkové náklady na rekonštrukciu činili bezmála 760-tisíc eur

Projekt bol podporený z Nórskych grantov, spolufinancovaný bol z rozpočtu SR aj mesta Moldava nad Bodvou.

Projektový grant na stavebnú časť bol viac ako 514-tisíc eur a celková hodnota projektového grantu presiahla 710-tisíc eur. Z rozpočtu mesta na projekt putovalo temer 245-tisíc eur.

„Zriadené Multifunkčné centrum pre deti a mládež bude koordinačným centrom pre ďalšie centrá zaoberajúce sa deťmi a mládežou zo znevýhodnených skupín, dlhodobo nezamestnanými mladými ľuďmi a mladými rodinami s nízkym príjmom. Zabezpečia sa vysokokvalitné služby pre deti a mládež v rôznych oblastiach (zdravotníctvo, vzdelávanie, nediskriminácia, zamestnanosť),“ priblížila Strámová

Prednášky, besedy či autogramiády

„V rámci knižnice sa budú poskytovať knižničné, bibliografické a referenčné služby pre širokú verejnosť. Nové moderné priestory s bezbariérovým charakterom vdýchnu do života čitateľov nový impulz a prinesú aj novinky. Nebudú chýbať výstavy,“ uzavrela Strámová.

Doplnila, že v centre budú organizované prednášky, besedy, workshopy, ale aj autogramiády či literárna kaviareň. Priestor by malo poskytnúť aj na organizovanie voľnočasových aktivít, neformálnych vzdelávacích aktivít či kvízov.

(sita, kol)


Ďalšie články