Ako budú veľkonočné sviatky tráviť známi východniari?

BeFunky-collage (7) Ako vnímajú a prežívajú Veľkú noc známe tváre z východu? Foto: Archív K. Knechtovej a Andera z Košic

PREŠOV/KOŠICE – Najväčší kresťanský sviatok prináša so sebou aj dni pracovného voľna. Oslovili sme niekoľko známych východniarov s otázkou, ako plánujú stráviť tohtoročné sviatky jari. Odpovede boli pestré, jeden z respondentov dokonca pocestuje netradične na západ krajiny.

Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove

Tak ako väčšina, aj ja trávim sviatočné dni, a tiež každý voľný deň či každú voľnú chvíľku, v kruhu rodiny. Aj tieto nastávajúce sviatky budú toho dôkazom (úsmev). A čo ma čaká? Ako každú žienku: varenie, pečenie a iné nami ženami obľubované činnosti… Ale na sviatky jari sa naozaj veľmi teším; kvôli vzduchu, ktorý inak vonia, aj pre farby, ktorými tento sviatok, toto obdobie, žiari.

Prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová Foto: FB PZ

Viliam Kalman, bývalý hráč na ozembuchu v kapele Drišľak, sekundant Andera z Košic

U mňa jak každý rok – šaľeňstvo (smiech). Samozrejme, najprv Veľká noc s tým, čo k tomu patrí – Veľký piatok, obrady a vzkriesenie, a potom už to šialenstvo: oblievačka a tak ďalej, a tak ďalej. Určite budem doma, tu sa aj pozbiehame z celého Slovenska. Je to najväčší sviatok.

Bývalý člen Drišľaku Viliam Kalman sekunduje dnes ako humorista Anderovi z Košic. Foto: Archív Andera z Košic

Katarína Knechtová, speváčka

Veľkonočné sviatky budem tráviť na chalupe v prírode s mojimi kamarátmi, keďže počas sviatkov máme niekoľko dní voľna. Na veľkonočný pondelok sa stretávame celá rodina, veľmi sa teším na mojich dvoch malých synovcov. Všetkým čitateľom prajem pokojné dni, nech ich trávia akokoľvek.

Aj speváčka Katarína Knechtová bude mať počas Veľkej noci niekoľko dní voľna. Foto: FB K. Knechtová

Jaroslav Polaček, primátor Košíc

Na Veľkú noc sa teším z roka na rok hádam viac a viac, pretože už teraz viem, že so synom Timonom strávime spoločný čas a opäť sa pustíme do pečenia koláčov a varenia všakovakých dobrôt, ktoré k „sviatkom jari“ neodmysliteľne patria. Rešpektujem nielen kresťanský, ale aj folklórny rozmer veľkonočných sviatkov. Tentoraz však budeme šibať a oblievať v Bratislave (sesternica sa už určite teší, úsmev), pretože už v utorok ma v hlavnom meste čaká viacero pracovných stretnutí, pričom medzi tie najdôležitejšie patrí rokovanie o ďalšom posune projektu teplovodu, ktorého cieľom je priviesť do Košíc zelenú energiu z geotermálneho zdroja v Ďurkove.

Primátor Jaroslav Polaček s arcibiskupom Bernardom Boberom na Pôstnej polievke. Foto: FB Jaro Polaček

František Oľha, primátor Prešova

K sviatkom Veľkej noci mám silný vzťah, ktorý si pestujem od detstva. V mladosti to pre mňa znamenalo najmä stretávanie sa s naozaj veľkým okruhom rodiny, dnes je to už skôr o tom užšom kruhu. Sú to najmä rodičia, manželka, naše deti a blízka rodina, ale je to o to osobnejšie a intenzívnejšie.

Veľkú noc zároveň vnútorne vnímam ako veľký duchovný sviatok, ktorý sa pre našu rodinu začína už najdôležitejšími bohoslužbami vo štvrtok. Veľmi sa teším, že už druhý rok po sebe pôjdeme posvätiť jedlo k nášmu novovznikajúcemu pastoračnému centru na Šidlovci. Bude to pre mňa aj moment spomienky na môjho drahého priateľa, ktorý bol lídrom občianskeho združenia Srdce Šidlovca. Teším sa na našu komunitu a na zhodnotenie toho, čo sa nám za rok v pastoračnom centre podarilo zrealizovať.

Tohtoročná Veľká noc je pre mňa netradičná možno aj tým, že vôbec prvýkrát nebudem oblievať svoju dcéru u nás doma, ale v jej vlastnej domácnosti, ktorú si založili s manželom iba minulé leto. No a samozrejme, teším sa aj na typické veľkonočné dobroty, obzvlášť na tie údené. Všetkým želám príjemné prežitie veľkonočných sviatkov.

Primátor Prešova František Oľha má k Veľkej noci odmala silný vzťah. Foto: Archív F. Oľhu

Ďalšie články