Nech vám nešibe, alebo čo si ako žena myslím o šibačke

vysluzka Nech sa páči! Foto: emefka.sk

KOŠICE – Ach, Veľká noc… Ten čas roka, keď tradície rozkvitajú a nezbedné ľudové zvyky ceria svoje zuby. Medzi tie najvzrušujúcejšie patria, samozrejme, šibačka a polievanie žien. Teda, ako pre koho.

Aby som vám povedala pravdu, je fakt úžasné byť ženou počas Veľkej noci. Nielenže máme to potešenie otvoriť kúpačom dvere a nechať sa zliať ľadovou vodou ako nejaké kvetinové záhony, ale kdeže, to ešte ani zďaleka nie je všetko. Musíme sa navyše po celý čas usmievať, tváriť sa natešene a výskať, keď nás šľahajú korbáčom po zadku. Vrcholom programu je lacná smradľavá kolínska, ktorú vám vyškerení mládenci nastriekajú do vlasov.

Navyše, to my ženy sme tie, ktoré musia zabezpečiť celé veľkonočné menu a po tomto ceremoniáli kúpačov obskakovať a pohostiť tak, ako sa na správnu gazdinú patrí. Och, a nemožno zabudnúť na výslužku.

Aká irónia!

Je fakt celkom bizarné, že okrem celého toho veľkonočného ošiaľu musíme byť pripravené, že počas tejto úžasnej tradície môžu šibači od nás očakávať nielen krásne kraslice, ktoré sme museli svojpomocne vyfúknuť, vymaľovať a ozdobiť, ale aj peniaze! Áno, od žien sa ešte očakáva, že budeme štedré nielen svojím časom a energiou, ale aj svojimi financiami, ktoré by sme vedeli určite lepšie investovať. Trebárs do novej kabelky.

Len si to predstavte – napiecť dvanásť druhov koláčov, pripraviť všetky veľkonočné pokrmy, umyť okná a vyupratovať celý dom, aby bol pripravený na príchod kúpačov a návštevníkov… A potom sa ešte treba vystrojiť do sviatočných šiat, aby sme sa po chvíľke mohli prezliecť do ďalších, ale suchých, a potom znova a znova, takto dookola…

No a nezabudnime sa stále usmievať ako slniečko na … a tváriť sa, aké sme nadšené, že nás niekto prišiel „vyšibať“. Juch! Aká nádherná zmes únavy, potupy a zábavy, ktorá vraj v sebe nesie moc krásy a zdravia!

Je to vlastne celkom smutné, že?

Ženy sú ako maličké víly pracujúce v pozadí, ktoré musia udržiavať všetko vo sviatočnej pohode, zatiaľ čo ostatní sa bavia a užívajú si sviatky.

Avšak nezabudnime na to, že okrem MDŽ je to jedinečná príležitosť, aby sme my ženy stáli v centre pozornosti aspoň jeden ďalší deň v roku. A nech život po Veľkej noci pokračuje v zdraví a ženskej kráse – so všetkými farbami, úsmevmi a, samozrejme, s trochou irónie.


Ďalšie články