Pomôže Košiciam referendum? Hlasovanie o rozpočte je v nedohľadne

Mestské zastupiteľstvo Košice Mestské zastupiteľstvo Košice Ilustračné foto: Boris Macko

KOŠICE – Dianie v košickej komunálnej politike je v posledných mesiacoch naozaj turbulentné. Vzťahy medzi väčšinou mestských poslancov a vedením mesta sa dosť zhoršili.

Až natoľko, že je v podstate väčšinou vopred jasné, že primátor so svojimi návrhmi jednoducho neuspeje. Mestské zastupiteľstvo ich zmetie zo stola. Zatiaľ sa patová situácia týka aj rozpočtu. Veľké mestské časti sa domáhajú doplatenia zvyšku podielových daní za minulý rok, primátor Jaroslav Polaček o tom nechce ani počuť. O to viac, že prokuratúra nedávno rozhodla, že zákon neporušil. Hoci sa niektoré veci dajú vykladať rôzne.

Opoziční poslanci už ale avizovali, že bez doplatenia, resp. zapracovania chýbajúcich daní (ide o sumu 1,4 milióna eur) návrh rozpočtu nepodporia. Už máme apríl, mesto je v rozpočtovom provizóriu a hlasovanie o rozpočte je zatiaľ v nedohľadne. Obe strany sa (oprávnene) oháňajú tým, že zastupujú svojich voličov, občanov. Lenže naozaj?

Každé voľby sú určitým referendom, no problém je v tom, že väčšinou sú každé štyri roky. Za ten čas sa môže všeličo stať. A ako vidno, aj sa stalo. Volič – občan sa môže akurát prizerať, nemá veľa možností, ako dianie ovplyvniť. V určitých prípadoch môžu pomôcť napríklad petície, no zastupiteľstvo i magistrát ich zoberú na vedomie a tým to hasne.

Natíska sa preto myšlienka: Čo tak mestské referendum? Môže prebiehať elektronickou formou, no môže to byť aj „klasika“ – hlasovanie vo volebnej, resp. referendovej miestnosti. Existujú mechanizmy, ako sa možno poistiť proti tomu, aby viackrát hlasoval jeden človek, prípadne aj proti iným fintám. Na to, ako by sa to dalo urobiť, tu máme dosť úradníkov, môžu sa zapojiť hoci aj všetci na magistráte či v mestských častiach. Ani čo sa týka vedenia mesta, poslancov či starostov, sa iniciatíve medze nekladú. Môžu sa zapojiť.

A že by s tým boli spojené náklady? Nuž, časom sa vyplavuje, na čo všetko sa používajú prostriedky z rozpočtu, ako fungujú či nefungujú projekty, takže mesto by to nemuselo až tak finančne bolieť. Navyše by sa nemuselo hlasovať o, prepytujem, každej hlúposti. No o zásadné veci typu rozpočet alebo počet mestských častí by Košičania určite mali záujem. Ostáva len otázka pre našich volených zástupcov: Trúfate si?


Ďalšie články