Vyhrňte si rukávy! Pekné počasie je ako stvorené na jarné upratovanie

Gemer - upratovanie Vrecia s odpadkami, ktorých vôbec nie je málo. Foto: FB Za horami, za dolami

GEMER – Slnečné dni lákajú ľudí do prírody. Mnohí športovci, turisti, cyklisti si všimli, že po zime sú pri riekach, potokoch, turistických chodníkoch, aj kde-kade v lese haldy odpadkov. Podobná situácia neobišla ani Gemer.

Pod heslom: „Berme vrecia na plecia a poďme vyčistiť náš región!“, skupina dobrovoľníkov z turistickej značky Za horami, za dolami s finančnou podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR pozýva všetkých tých, ktorým záleží na stave prírody v ich okolí.

Veľké jarné upratovanie obľúbených a turisticky navštevovaných lokalít regiónu plánujú organizovať pri príležitosti osláv Zeme. V spolupráci so strednými školami vyčistia a pripravia na letnú sezónu vybrané miesta a lokality. „Upratovanie potrvá niekoľko dní, aby sa mohol zapojiť každý, v deň, ktorý mu najlepšie vyhovuje,“ informujú nadšenci.

Ktorý termín vám najviac vyhovuje?
Utorok 16. 4. 2024 (9.30 hod.) – Náučný chodník Hradová, Tisovec

Streda 17. 4. 2024 (9.00 hod.) – Náučný chodník Bojisko, Rimavská Baňa

Štvrtok 18. 4. 2024 (9.00 hod.) – okolie prameňa rieky Gemerka, Tornaľa

Každý, kto má chuť priložiť ruku k dielu je vítaný. Dobrovoľníci tým, že odpracú voľne pohodené odpadky, vyčistia svoje najzamilovanejšie lokality.

Ak niekto vyrazí individuálne, prípadne s nejakou inou skupinou, organizátori akcie ho vyzývajú, aby sa odfotografoval pri činnosti, poslal im fotografiu a napísal k nej, koľko odpadkov vyzbieral. Je možné, že týmto krokom inšpiruje ďalších zanietencov, ktorým nie je ľahostajný osud našej planéty.

Turistická značka sa prezentuje na sociálnej sieti sloganom: „Za horami, za dolami, na miestach kde sa písali rozprávky a tradovali legendy, leží Banskobystrický kraj…“


Ďalšie články