Práce na vstupe do košického cintorína nie sú dokončené. Správca aj tak povolil obrady

oprava cintorína To,či dodrží firma štvrtý termín nie je jednoduché predpovedať. Foto: Daniela Pirschelová

KOŠICE – Rozhodnutie Správy mestskej zelene v Košiciach opakovane spustiť obrady na košickom cintoríne platí od utorka 16. apríla. Košičania, ktorých smutná udalosť v rodine si vyžiadala počas uplynulých dvoch rokov využiť pohrebné služby, museli na obrad merať cestu do krematória. Tomu je však od utorka koniec.

Bez ohľadu na to, že pozostalí plánovali ostatky nebožtíka uložiť do hrobu na najväčšom košickom cintoríne, obrad sa konal inde. Po skončení sa tak účastníci poslednej rozlúčky presúvali k hrobu na opačnom konci mesta.

Správca vtedy svoj krok vysvetlil tak, že kvôli stavebným prácam súvisiacim s revitalizáciou verejného cintorína na Rastislavovej ulici presúva z dôvodu bezpečnosti a komfortu účastníkov pohrebov smútočné obrady do krematória. Tie sa však teraz, napriek nedokončeným prácam vracajú späť do pôvodnej siene na verejnom cintoríne.

Mesto na sociálnej sieti informovalo, že pietne obrady a poskytovanie služieb v krematóriu naďalej prebiehajú v štandardnom režime. „Areál Verejného cintorína je do konca apríla otvorený pre návštevníkov od 7:00 do 17:00. Začiatkom mája vstúpi do platnosti letný režim a otváracia doba sa predĺži do 20:00 hodiny,“ spresňuje samospráva.

V areáli cintorína na Rastislavovej ulici kládla uplynulý piatok skupinka pracovníkov asfaltový koberec. Autor videa: Daniela Pirschelová

Úradné záležitosti môže verejnosť vybaviť denne v čase od 7:00 do 15:00 (v stredu do 17:00) s obedňajšou prestávkou medzi 11:30 a 12:00 hod. O novom termíne odovzdania hotového diela tam však nie je ani slovo.

Ak si niekto myslí, že obnovenie obradov svedčí o ukončení rekonštrukcie na Rastislavovej, mýli sa. V piatok 12. apríla ešte zamestnanci dodávateľskej firmy liali na cesty vedúce alejami asfaltový koberec, na plochy pred vstupom do areálu cintorína ukladali podkladovú fóliu respektíve technickú tkaninu, a ústredný cintorínsky kríž bol stále obložený lešením.

Posledné info z komunikačného oddelenia magistrátu napriek tomu vyznieva veľmi optimisticky. „Hotové dielo bude odovzdané do dvoch týždňov. Chceme, aby slávnostná ekumenická bohoslužba, ktorá sa bude konať 17. mája na tomto pietnom mieste, ako súčasť sprievodného programu jubilejného 30. ročníka osláv Dňa mesta Košice, sa uskutočnila v peknom a dôstojnom prostredí,“ približujú z magistrátu.

Či dodávateľ stihne dovtedy všetko dokončiť je po predchádzajúcich skúsenostiach ťažké odhadnúť. Ak nie, k trom nedodržaným termínom: júl 2023, október 2023 a január 2024 pribudne štvrtý.


Ďalšie články