Turkish Airlines kedysi pravidelne lietavali do Košíc. Obnovia toto letecké spojenie?

Turkis_1_0 Ilustračný obrázok Foto: Letisko Košice

KOŠICE – Len pred niekoľkými dňami oslávilo Medzinárodné letisko v Košiciach 100 rokov od prvého komerčného letu. Dobre sa pamätáme, že len pred niekoľkými rokmi z Košíc lietala aj jedna z najlepších svetových leteckých spoločnosti – Turkish Airlines. Vráti sa k nám opäť?

Kto touto spoločnosťou lieta, vie, že majú skvelý servis a vynikajúci zábavný program na palube. A že to stále myslia s Košicami vážne, o tom sa presvedčia cestujúci na vlastné oči.

Počas nedávneho letu s Turkish Airlines z Budapešti do Ázie na paneli pred sebou (každý cestujúci má vlastný a môže si navoliť, čo chce) som objavila videovizitky zo všetkých destinácií, kam lietajú. Po navolení Slovensko sa objavilo len jedno propagačné video, a to o Košiciach.

Treba priznať, že naše mesto v takmer dvojminútovom videu predstavili skutočne pútavo a atraktívne. Nechýbajú v ňom krásne historické centrum, štýlové gastropodniky, ale aj malebné okolie mesta. Byť v koži cudzinca, po zhliadnutí takejto videovizitky by som Košice určite chcela navštíviť.

Turci nás propagujú síce skvelo, ale vrátia sa späť na naše letisko? Spoločnosť Turkish Airlines lietala na pravidelnej linke Istanbul – Košice 3-krát týždenne v období od júna 2016 do septembra 2019. A mnohí z nás ňou leteli s prestupom do Bangkoku, Bogoty a aj iných exotických destinácií. Je to totiž spoločnosť, ktorá lieta do najvyššieho počtu krajín zo všetkých leteckých spoločností na svete.

Na vine bol „MAX“

Lietadlá boli vždy obsadené. Príčina dočasného odchodu z Košíc bola ale iná, nie ich nevyťaženosť.„Prevádzkovanie tejto linky bolo pozastavené v septembri 2019 v súvislosti s globálnym uzemnením lietadiel Boeing 737-MAX. Jedným z dôsledkov tejto situácie bol aj nedostatok lietadlovej kapacity na strane Turkish Airlines, na základe čoho bola spoločnosť nútená viaceré linky zrušiť, resp. na mnohých redukovať počet frekvencií,“ hovorí manažér pre rozvoj obchodu na letisku Košice Juraj Toth.

Obnovia lety z Košíc?

A ako to vyzerá s návratom tejto svetovej leteckej spoločnosti späť do Košíc? „Šanca je vždy. S kolegami zo spoločnosti Turkish Airlines sa priebežne pri rôznych príležitostiach zhovárame. Ako letecká spoločnosť, ktorá lieta do najvyššieho počtu krajín zo všetkých leteckých spoločností na svete, by bola, prirodzene, obrovským prínosom pre ďalší rozvoj leteckej dostupnosti východného Slovenska. V súčasnej situácii by však odhadovať akýkoľvek termín prípadného návratu Turkish Airlines do Košíc bolo predčasné,“ dodáva Toth.


Ďalšie články