Pochybný prenájom techniky: Košická župa má na krku ďalšie trestné stíhanie

Správa ciest KSK Správa ciest KSK sa „preslávila" viacerými kauzami. Foto: SC KSK

KOŠICE – Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) má na krku ďalšie trestné stíhanie. Tentoraz ho NAKA vzniesla pre verejné obstarávanie týkajúce sa prenájmu 73 kusov techniky za 30 miliónov eur na osem rokov od firmy Tempus Trans.

Vyšetrovateľ začal 30. apríla trestné stíhanie vo veci zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní formou spolupáchateľstva. SC KSK vyhlásila súťaž ešte vo februári 2022, pričom v nej uspela firma Tempus Trans. Správe ciest už dodala všetkých 73 kusov techniky na údržbu ciest a komunikácií.

Na kauzu poukázal krajský poslanec Miloš Ihnát, ktorý nám správu o trestnom stíhaní potvrdil. „Už som pre to predvolaný na pondelok 6. mája na výsluch ako svedok. Mám so sebou priniesť aj dôkazy, čo nebude problém,“ povedal Ihnát pre Košický Štandard s tým, že ho prídu vypočúvať vyšetrovatelia z Humenného.

Ihnát už niekoľko mesiacov poukazuje aj na slabú využiteľnosť techniky, ktorú si SC KSK prenajala od Tempus Trans. Zároveň sa natíska aj otázka, či nebolo výhodnejšie stroje radšej kúpiť. Banskobystrická regionálna správa ciest (BBRSC) minulý rok čiastočne obnovila vozový park.

„Formou verejného obstarávania bolo spolu nakúpených 71 kusov mechanizmov. Konkrétne 18 sypačov, 17 traktorových kosačiek, 17 traktorových bagrov a 19 valníkov do 3,5 tony,“ uviedla manažérka pre komunikáciu a PR BBRSC Martina Straková. Niektoré stroje sú po prispôsobení použiteľné na zimnú aj letnú údržbu ciest. BBRSC tak celkovo za 71 kusov techniky zaplatila približne sedem miliónov eur bez DPH. Ako akciovka si ju môže odrátať.

No aj s DPH je konečná suma približne desať miliónov eur. „V niektorých špecifických prípadoch si techniku prenajímame, no skutočne krátkodobo, na nevyhnutný čas,“ dodala Straková.

O reakciu sme požiadali aj Košický samosprávny kraj. „Košický samosprávny kraj momentálne k predmetnej veci nedisponuje žiadnymi informáciami,“ uviedla stručné stanovisko hovorkyňa predsedu KSK Katarína Strojná.


Ďalšie články