V noci sa opäť objavila polárna žiara. Východniari, videli ste to unikátne vesmírne divadlo?

398304155_319563170820411_9163776381208999358_n Polárna žiara nad Slovenskom. Ilustrčné foto. Foto: Facebook/Severe Weather Slovakia o.z.

SLOVENSKO – V noci z nedele na pondelok svietila nad Slovenskom unikátna polárna žiara, ktorú mohli pozorovať práve na východe. Konkrétne v obci  Debraď v okrese Košice – okolie. 

Polárna žiara mala fialovú farbu a zachytili ju webové kamery už tesne po polnoci. Ako informuje iMeteo, podarilo sa ju zachytiť aj v susednom Česku, kde nadobudla jemný ružový odtieň a dokonca mali to šťastie aj naši maďarskí susedia. 

Vysoká aktivita Slnka a jeho erupcia v ostatných dňoch spôsobila, že k Zemi smerovala koronálna hmota, ktorá spoločne s geomagnetickým poľom našej planéty spôsobila geomagnetickú búrku. Výsledkom tohto spojenia bola polárna žiara, ktorú sme mali možnosť pozorovať 2. mája. Počas víkendu meteorológovia navyše zaznamenali dve slnečné erupcie, a to v najväčšej možnej sile – triedy X.

Polárna žiara v obci Debraď v okrese Košice – okolie. Foto: idókép

Ak ste polárnu žiaru nespozorovali, nemusíte zúfať, podľa iMetea, víkendový príval slnečných erupcií triedy X a M z hyperaktívnej slnečnej škvrny AR3663 pravdepodobne vymrštil nejaké úlomky smerom k našej Zemi a ak sa tak stalo, tak v najbližších dňoch je opäť šanca na ich pozorovanie. 

(iMeteo, kol)


Ďalšie články