Obnova mosta pri Pošte 22 nedopadla podľa predstáv. Jedna časť zostane aj naďalej uzatvorená

438169254_875504367954638_1505341477202696813_n Časť mosta pri Pošte 22 zostane naďalej uzatvorená. Foto: FB Košice - Mesto Košice

KOŠICE – Časť mosta pri Pošte 22 v košickej mestskej časti Dargovských hrdinov zostane z dôvodu neuspokojivého stavu naďalej uzatvorená. Na svojej webovej stránke o tom informuje mesto Košice. Podľa neho by mal konštrukčné chyby odstrániť zhotoviteľ predchádzajúcej rekonštrukcie. Ten ale zodpovednosť odmieta.

Motoristi, prechádzajúci uvedeným mostom, nemôžu niekoľko týždňov využívať všetky jazdné pruhy. Podľa vedúceho referátu dopravy košického magistrátu Jozefa Mikulu dopravné obmedzenia nariadili z bezpečnostných dôvodov, keďže je uvoľnený mostný záver.

Pri rekonštrukcii došlo ku konštrukčným chybám

Most bol v rokoch 2017 až 2018 zrekonštruovaný za 1,09 milióna eur. Dva roky po skončení rekonštrukcie mesto zhotoviteľa vyzvalo, aby v rámci reklamačného konania opravil poškodený mostný záver a iné poruchy na mostovke.

Oprava na pravej strane mosta v smere na Mier sa napokon uskutočnila vlani v decembri. V súčasnosti je uzavretá časť mosta v opačnom smere, a to k zastávke MHD Zupkova. Práve tam, na konci minulého roka, zistili ďalšie poškodenia mostovky a mostného uzáveru.

Mesto Košice si dalo vypracovať znalecký posudok, z ktorého vyplýva, že v rámci projektu rekonštrukcie mosta došlo ku konštrukčným chybám. Zároveň vyzvalo zhotoviteľa, aby v rámci reklamačného konania pristúpil podobne ako v decembri 2023 k ich odstráneniu.

Oprava mosta bude trvať niekoľko týždňov

„Zhotoviteľ odmietol zodpovednosť za konštrukčné chyby a problém vidí v takzvaných bludných prúdoch. Ide o javy, ku ktorým dochádza, ak sú časti elektrického obvodu na viacerých miestach vo vodivom kontakte s okolitým prostredím,“ vysvetľuje magistrát. S argumentmi zhotoviteľa nesúhlasí.

Firma si podľa neho dala urobiť vlastné merania. „V najbližšej dobe by nám mali poslať správu z týchto meraní, ktorú dáme posúdiť aj našim znalcom. Sme presvedčení, že chyby má v rámci reklamačného konania opraviť zhotoviteľ a veríme, že čo najskôr sa tak aj stane. Dovtedy však časť mosta bude musieť zostať uzavretá,“ doplnil Mikula.

Podľa jeho slov by mala byť pripravovaná oprava vo väčšom rozsahu ako predchádzajúca a práce na oboch stranách mosta by mohli trvať niekoľko týždňov. „Boli by sme najradšej, keby to bolo hotové v priebehu druhého polroka,“ dodal.

(tasr, kol)


Ďalšie články