Nová doba. Tento robot vám spraví operáciu

1686653854_IMG_20230509_083055017u3 Robotický systém Versius – laparoskopia 21. storočia. FOTO: ÚVN Ružomberok

Nová investícia v podobe robotického systému Versius zaistila pacientom i lekárom Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku prístup k modernému riešeniu operácií.

Vďaka tejto technológii získali lekári flexibilitu pri plánovaní plne robotických zákrokov či integrácii laparoskopických prístrojov. Versius navyše zabezpečuje jednoduchú verbálnu i neverbálnu komunikáciu medzi chirurgom a jeho tímom, čo je základom úspešnej operačnej sály.

Robotický systém Versius nenarušuje žiadne pracovné postupy, preto sa hodí do každej operačnej sály. V ružomberskej nemocnici ho aktívne využívajú chirurgovia od začiatku februára tohto roka a zdá sa, že sa veľmi osvedčil. „Roboticky asistované výkony prinášajú lepšiu prehľadnosť pri disekcii a separácii tkaniva, lepšiu kontrolu krvácania, jemnejšie pohyby pri najdelikátnejších častiach výkonov, ako je napríklad chirurgické šitie, a v neposlednom rade tento systém umožňuje operovať s extrémnou presnosťou na veľmi malom priestore,“ uviedol primár Centrálnych operačných sál Andrej Skvašík.

Robotický systém Versius – laparoskopia 21. storočia. FOTO: UVN Ružomberok

Robotická chirurgia je určená na výkony, ktoré prebiehajú v anatomicky obmedzenom priestore a vyžadujú si precízne pohyby. Pre pacientov to znamená znížené krvácanie, zmiernenie bolesti, minimalizované riziko infekcie a rýchlejšiu rehabilitáciu po operácii. Priemer otvoru, cez ktorý operačný lekár získa prístup do vnútra tela pacienta, predstavuje približne veľkosť hrášku. „Zakúpenie a pravidelné používanie tohto prístroja považujeme za zásadný krok vpred v operatíve, a to nielen pre všeobecnú chirurgiu, ale aj pre jednotlivé subšpecializácie,“ uzavrel prednosta chirurgickej kliniky.


Ďalšie články