Zastavené projekty ohrozujú eurofondy: Košice čelia strate financií na obnovu magistrátu

magistrat kosice Košický magistrát. FOTO: RTVS

KOŠICE – Plánovaná zmena vstupu do košického magistrátu mala za cieľ vytvoriť atmosféru zeleného útočiska. Teraz však projekty, na ktoré treba minúť peniaze čo najskôr, stagnujú.

Košice čelia možnej strate eurofondov v dôsledku zastavenia plánovanej transformácie vstupu do košického magistrátu. Tento ambiciózny projekt, ktorého cieľom bolo vytvoriť zelenú oázu, momentálne stagnuje, pričom peniazom určeným na realizáciu projektov hrozí, že nebudú využité.

Na správu projektov je zverená zodpovednosť iba jednej firme, ktorá sa však zdá byť neschopná včas a úspešne dokončiť svoje úlohy. Napriek plánom na vznik zelenej strechy a dažďovej záhrady ako transformácie vstupu do magistrátu, ktorá mala vytvoriť príjemné miesto oddychu, sa projekt oneskoruje. Miestna firma z Košíc, ktorej bola zverená zákazka v hodnote viac ako 800-tisíc eur, mala pôvodne ukončiť svoju prácu koncom júla.

Dušan Tokarčík, hovorca mesta Košice, vysvetľuje, že hlavným problémom je firma, ktorá má na starosti projekt, a nie mesto. Preto bolo usporiadané pracovné stretnutie, kde sa očakáva vysvetlenie situácie zo strany zástupcu firmy.

Podobná situácia sa však vyskytuje aj v mestskej časti KVP. Projekt transformácie vnútrobloku na príjemnú relaxačnú zónu s rozpočtom približne 400-tisíc eur sa zdá byť v začiatočnej fáze, namiesto plánovaného skončenia. Na mieste sme zaznamenali prítomnosť iba jedného stroja a jedného robotníka o druhej popoludní.

„Po poslednej kontrolnej návšteve sme zistili, že firma nebude schopná dokončiť projekt v plánovanom termíne koncom júla. Nový termín bol stanovený na koniec augusta, no napriek sľubom o zvýšenom počte pracovníkov a mechanizmov, sme ich nevideli v akcii,“ vyjadril sa starosta KVP, Ladislav Lörinc.

Situácia teda vyvoláva obavy o úspešné využitie pridelených finančných prostriedkov.

(rtvs)


Ďalšie články