Ceny bytov v Košiciach: Aktuálny vývoj a prehľad

Košice. Foto: Milan Kapusta/TASR

KOŠICE – Východné Slovensko, a najmä Košice, zažívajú zaujímavé časy v oblasti realít. Ceny bytov na Slovensku klesajú už 12 mesiacov a vrátili sa na úroveň z roku 2021. Tento trend je zrejmý aj v Košiciach, kde sa ceny bytov v niektorých častiach mesta znížili o 14,1 až 17,61 percenta.

Podľa údajov z aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk sa trh s nehnuteľnosťami v polovici roku 2023 stále drží v červených číslach. Ceny bytov klesajú nielen medzikvartálne, ale aj medziročne, v niektorých mestách až o 15 percent.

Tento pokles cien bytov je zjavný vo všetkých segmentoch a v medziročnom porovnaní dosiahol dvojcifernú hodnotu vo viac ako polovici slovenských regiónov a mestských častí. Jedinou výnimkou je Bratislava IV s kvartálnym nárastom o päť percent a medziročným poklesom len 2,58 percenta.

Ako sa situácia vyvíja v Košiciach?

V Košiciach je situácia podobná. Priemerná cena dvojizbových bytov išla za rok nadol o 14,1 až 17,61 percenta. Tento trend poklesu cien bytov je citeľný aj napriek tomu, že na trhu je v ponuke stále pomerne dosť novostavieb.

Analytik portálu Nehnuteľnosti.sk, Michal Pružinský, však upozorňuje, že situácia sa môže postupne stabilizovať. „Medzikvartálny pokles cien oproti marcu je takmer o polovicu menší, čo naznačuje postupnú stabilizáciu,“ konštatuje Pružinský.

Čo sa deje s trojizbovými bytmi?

V druhom štvrťroku sa pokles cien dotkol aj segmentu trojizbových bytov. Najviac klesli ceny za rok v košických častiach mimo centra, kde pokles cien pohyboval v rozmedzí 10,22 až 14,06 percenta.

Pružinský dodáva, že segment trojizbových bytov zareagoval na túto krízovú situáciu ako posledný. „V stagnujúcej ekonomickej situácii na Slovensku i v Európe zvolili pravdepodobne aj potenciálni klienti so silnejším zázemím opatrnú pozíciu,“ vysvetľuje.

Čo nás čaká v budúcnosti?

Aj keď je trh s nehnuteľnosťami na Slovensku v súčasnosti relatívne stabilný, v budúcnosti môže byť cena bytov ovplyvnená aj vnútornými aj vonkajšími faktormi, ako je politická situácia na európskych trhoch energií a materiálov, hospodárska situácia a rast nezamestnanosti, inflácia, úrokové sadzby a regulácie v oblasti nehnuteľností.

Napriek tomu, výhľad z dlhodobého hľadiska je stále pozitívny. Dostupnosť bývania môže pozitívne ovplyvniť aj zabezpečovanie nájomného bývania a predajné ceny bytov budú tlačiť náklady na ich výstavbu. To je dobrá správa pre tých, ktorí hľadajú investičné príležitosti v nehnuteľnostiach ako alternatívu voči akciovým a dlhopisovým trhom.

Avšak, je dôležité, aby investori v tejto oblasti boli opatrní a dobre si uvedomovali potenciálne riziká, aby sa vyhli možným problémom.

(trh.sk, Korzar)


Ďalšie články