V Košiciach chcú meniť názov ulice, majú aj podporu starostu mestskej časti

376808505_713888474114618_4328788860863049971_n Zmení ulica svoj názov? FOTO: MČ Košice-Staré mesto FB

KOŠICE – Námestie osloboditeľov v centre mesta má podľa petičiarov a občianskych aktivistov v súčasnej dobe a v kontexte ruskej invázie na Ukrajine už dehonestujúci charakter. Preto chcú ‚osloboditeľov‘ nahradiť ‚legionármi‘, čiže námestie by sa malo podľa nich volať Legionárske námestie.

Predseda petičného výboru Petície za premenovanie Námestia osloboditeľov na Legionárske námestie Peter Neuwirth v pondelok 11. 9. 2023 odovzdal rozmnoženú petíciu do podateľne miestneho úradu MČ Košice – Staré Mesto.

Zároveň nás informoval, prečo vznikla iniciatíva na premenovanie námestia. „Vychádzame z histórie. V 90. rokoch sa premenúvali námestia, ktorých názvy odkazovali na komunistickú minulosť. Premenovalo sa 65 námestí. Medzi nimi malo byť aj naše košické námestie, ale k tomu už nedošlo. Čakali sme, že sa toho niekto chytí, ale nakoniec sme to urobili my. Impulzom bola pre nás vojna na Ukrajine, čo nás motivovalo k tejto iniciatíve.“ Momentálne majú okolo 1 800 podpisov a zber pod petíciu robia elektronicky. Podľa slov P. Neuwirtha im podľa zákona stačí aj 1 000 podpisov, aby sa petíciou zaoberalo mestské zastupiteľstvo MČ Košice – Staré Mesto, do ktorého územia námestie patrí.

Starosta Petrovčík chce zmenu názvu

Petíciu chce podpísať aj staromestský starosta Igor Petrovčík, ktorý aktivistom fandí. „Ak naši miestni poslanci odsúhlasia túto zmenu, tak následne naše uznesenie posunieme na mesto, kde to tiež musia schváliť mestskí poslanci. Ak to už bude na meste, ja ako mestský poslanec budem apelovať na kolegov poslancov, aby to podporili.“

Každá takáto zmena si však vyžaduje nejaké finančné náklady. „Samozrejme, niečo to stáť bude, ale určite to nebudú státisíce,“ hovorí starosta.

Ak bude iniciatíva za zmenu názvu úspešná, pocítia to napríklad všetky obchodné a iné prevádzky v OC Aupark. Budú musieť meniť adresy, čiže dôležité kontaktné údaje.


Ďalšie články