Ľudia v Ťahanovciach majú strach: Život im znepríjemňujú diviaky pobehujúce po sídliskách

Diviaky, Handlová Handlovú trápia diviaky. Ilustračná fotografia: Unsplash

KOŠICE – Problém s diviakmi na sídlisku Ťahanovce nie je žiadna novinka. Divé svine tam chodia nielen z blízkeho lesoparku, ale aj neďalekých zanedbaných pozemkov. Podľa starostu mestskej časti sídlisko Ťahanovce Miloša Ihnáta ide o problém, ktorý by sa dal pomerne ľahko riešiť.

„Bolo by dobré dosiahnuť vymožiteľnosť práva na základe Zákona 150/2019 Z. z., kde sa uvádza, že vlastník pozemku je povinný sa oň starať. Zbaviť ho buriny a zabrániť šíreniu inváznych druhov rastlín. Dôležité je to aj kvôli tomu, že na zanedbaných a zarastených pozemkoch sa diviakom dobre darí,“ vysvetlil starosta, podľa ktorého má tento problém riešiť okresný úrad. Ten má aj právomoc na prípadné sankcionovanie tých majiteľov pozemkov, ktorí sa o svoj majetok nestarajú.

Ďalším problémom je prípadný odstrel diviakov v bývalom Sade mládeže. Poľovníci tam nechceli zasahovať, keďže podľa nich ide o nepoľovné územie. Starosta kvôli tomu oslovil Okresný úrad Košice a odpoveď prišla. Podľa úradu už Sad mládeže neplní svoju funkciu, teda v súčasnosti nie je využívaný ako sad. „Bývalý ovocný sad, tzv. Sad mládeže, je teda v zmysle zákona o poľovníctve poľovným pozemkom, je súčasťou poľovného revíru Lovena v užívaní Slovenského poľovníckeho zväzu. Poľovnícke združenie Lovena, ktoré má právo výkonu poľovníctva, môže naďalej aktívne znižovať početnosť diviačej zveri priamo na predmetnom poľovnom pozemku,“ uvádza sa v odpovedi Okresného úradu Košice.

Starosta Ihnát na základe spomínaného stanoviska plánuje podniknúť ďalšie kroky. „Na jeseň plánujeme vykonať hon a lov na diviaky. Už žiadna výhovorka poľovníkov, že nemôžu, lebo ide o nepoľovnú plochu. Na našom sídlisku robíme dôležité kroky na ochranu života a zdravia občanov pred diviakmi,“ dodal starosta. Hon na diviaky a ich lov na sídlisku už pred niekoľkými rokmi organizovali.

Poľovníci vtedy odstrelili niekoľko kusov a diviaky sa už na sídlisku neobjavovali. No situácia sa po čase opakuje. Preto chce mestská časť na základe hlásení obyvateľov sídliska, ktorí pozorovali diviaky vo viacerých lokalitách, opäť pristúpiť k riešeniu a rozšíriť oblasť plašenia a lovu diviakov aj na spomínaný bývalý Sad mládeže.


Ďalšie články