Piatok trinásteho je tu. Ste poverčiví?

3-33dadcab7421159bccf10c480342c3a0e705b13e Archívne foto. Piatok trinásteho v kalendári. Foto: TASR

KOŠICE – Dnes je piatok trinásteho. Pre mnohých ľudí je to deň, ktorý sa spája s nešťastím. Je to však naozaj tak?

Strach z čísla 13 (odborné pomenovanie triskaidekafóbia) patrí k najrozšírenejším fóbiám na svete. Postihuje až 10 % populácie.

Existuje niekoľko možných vysvetlení tohto strachu. Jedno je, že ide o pozostatok z čias, keď ľudia žili v neistých podmienkach a verili, že číslo 13 je spojené s nešťastím. Keďže je to taká rozšírená fóbia, ľudia sa môžu naučiť báť sa čísla 13 len preto, že sa ho boja ostatní.

Piatok trinásteho sa stal titulom aspoň v troch filmoch. U nás je to komédia V piatok trinásteho z roku 1953 režiséra a scenáristu Paľa Bielika. Podľa Česko-Slovenskej filmovej databázy išlo o úplne prvý kompletne kolibácky film v bývalom Československu.

Strach z čísla 13 môže mať negatívny vplyv na život človeka. Môže mu brániť v tom, aby sa zúčastnil určitých aktivít, napríklad aby necestoval v 13. deň mesiaca, alebo nešiel výťahom na 13. poschodie. Môže mu tiež brániť v tom, aby sa zamestnal v určitých profesiách, napríklad v letectve alebo v hotelierstve, práve v tento deň.

Ak trpíte strachom z čísla 13, je dôležité vyhľadať pomoc odborníka. Existuje niekoľko spôsobov, ako sa s touto fóbiou vyrovnať, napríklad terapia.

Ďalšie snímky so zhodným názvom Piatok trinásteho (Friday the 13th) sú americké horory z rokov 1980 (réžia Sean S. Cunningham) a 2009 (režia Marcus Nispel).

Trinástka sa však nespája len s nešťastím. Pre starých astrológov bol piatok trinásteho veľmi priaznivý deň. Zasvätený bol zvyčajne najkrajšej planéte a bohyni lásky Venuši. Vášniví hráči číselných lotérií v súčasnosti tvrdia, že nijaké číslo sa nevytiahne zriedkavejšie ako 13, pretože práve toto číslo prináša šťastie. V piatok trinásteho je vraj aj v sobášnych sieňach viac ľudí ako obvykle. Tvrdí sa, že manželstvá uzatvorené v tento deň vydržia veľmi dlho.

Tu je niekoľko zaujímavých faktov o čísle 13:

  • V mnohých budovách, hoteloch a lietadlách neexistuje 13. poschodie alebo 13. sedadlo.
  • V niektorých kultúrach sa považuje za nešťastie, ak sa 13 ľudí stretne pri stole.
  • V tarote je 13. karta kartou smrti.

Napriek tomu, že strach z čísla 13 je rozšírený, neexistuje žiadny vedecký dôkaz o tom, že by toto číslo bolo skutočne nešťastné.


Ďalšie články