Od tragického úmrtia hokejistu Ladislava Trojáka uplynulo už 75 rokov

Ladislav troják Košický hokejista Ladislav Troják spolu s piatimi spoluhráčmi tragicky zahynul 8. novembra 1948 počas letu nad kanálom La Manche.

KOŠICE – Dnes je to presne 75 rokov, čo Československo prišlo v dôsledku tragédie o šesticu výborných hokejistov. Bol medzi nimi aj Košičan Ladislav Troják.

Troják má viacero prvenstiev, ktoré mu už nikto nevezme. Bol prvý slovenský hokejista, ktorý štartoval na zimných olympijských hrách (ZOH), prvý, ktorý získal medailu a prvý Slovák s titulom majstra sveta. Ladislav Troják sa narodil 15. júna 1914 v Košiciach. Hokejovú kariéru rozbehol ešte v rodnom meste ako hráč ČSŠK Košice, kde pôsobil do roku 1934. Svoje hráčske umenie ale naplno rozvinul v tíme lTC Praha. Pod piatimi kruhmi debutoval už na ZOH 1936 v nemeckom Garmisch-Partenkirchen. Premiéru na zimných olympijských hrách mal vtedy ako jeden z dvoch Slovákov. Len pre zaujímavosť, druhý bol bežec na lyžiach Lukáš Michalák.

V roku 1947 sa v Prahe v tíme ČSR spolu so všetkými krajanmi radoval z historického zisku titulu majstra sveta. Vtedy už bol ako jediný Slovák veteránom družstva. Tím, ktorý viedol Kanaďan slovenského pôvodu Mike Buckna, bol v tom čase schopný hrať vyrovnane aj s najlepšími hráčmi z Kanady. To sa potvrdilo na ZOH 1948 vo švajčiarskom St. Moritzi, kde sa hral historicky posledný olympijský hokejový turnaj na nekrytých ľadových plochách. Troják a jeho spoluhráči mali dokonca na dosah olympijské zlato, no smoliarsky ich oň pripravilo horšie celkové skóre.

Osudové rozhodnutie

Vtedy ešte nikto netušil, že všetko ukončí tragická nehoda. Troják s ďalšími piatimi hráčmi letel 8. novembra 1948 na prípravné zápasy do Londýna. Väčšina tímu ČSR letela z Paríža o deň skôr. Šiesti hráči vrátane Trojáka meškali, lebo čakali na anglické víza. Zaúradovali aj ďalšie okolnosti. V ten deň panovala nad kanálom La Manche hustá hmla. A ako naschvál vtedy štrajkovali aj zamestnanci leteckej spoločnosti Air France. Hokejisti sa preto rozhodli cestovať malým dvojmotorovým lietadlom Beechcraft súkromnej spoločnosti Mercure, ktorej zakladateľom, majiteľom a šéfpilotom bol René de Narbonne – skúsený špičkový letec, ktorý počas druhej svetovej vojny pôsobil v anglických leteckých silách RAF. Žiaľ, ich malé aerotaxi zmizlo v hustej hmle bez stopy niekde nad kanálom La Manche.

Tu sa, žiaľ, smutný príbeh celkom nekončí. Krátko po prevzatí moci v ČSR komunistami začala tajná polícia rozchyrovať, že šiesti hokejisti nezahynuli, ale potajomky emigrovali. Dokonca prenasledovali ich rodiny. Tie sa napokon dočkali rehabilitácie, ale až v roku 1968.

Ladislav Troják sa nezabudnuteľne zapísal do histórie slovenského hokeja. Jeho meno dlhé roky niesol starý zimný štadión v Košiciach. V súčasnosti ho nesie aj nová Steel Aréna. 


Ďalšie články